Csáth és démonai / Vígszínház – Házi színpad / szerkesztő-rendező: Vörös Róbert / szeptember 27. 19:30

A Vígszínház következő bemutatójának középpontjában a 20. század egyik legnagyobb magyar polihisztora, Kosztolányi Dezső unokaöccse, Csáth Géza áll. A Csáth és démonai című kortárs előadás nem csupán az író életét és műveit, de az alkotáshoz való viszonyát és a függőségével vívott küzdelmét is bemutatja, személyét és nívóját eredeti levelekkel, naplóbejegyzésekkel, valamint az irodalmi műveivel és zenéivel igyekeznek megidézni a színpadon. A darabban közreműködő művészek (azaz Horváth Szabolcs, Hirtling István, Zoltán Áron, Csapó Attila, Szilágyi Csenge, Bach Kata és Gilicze Márta) felolvasásokkal és különböző szituációk megelevenítésével festenek minden eddiginél összetettebb képet Csáthról. Ez nem könnyű feladat, hiszen ahogyan az előadást rendező Vörös Róbert fogalmazott korábban, egy rendkívül összetett személyiségű férfi küzdelmét láthatjuk, „akinek túl sok mindenhez volt tehetsége, és tulajdonképpen ez okozta a nehézségeit is”.

Don Quijote / Nemzeti Táncszínház – Kisterem / rendező-koreográfus: Feledi János / szeptember 27. 19:30

A 10 éves Feledi Project új bemutatójának alapját Cervantes klasszikus regénye adja. Az alkotók felfogása szerint a kortárs Don Quijote olyan ember, aki megtévesztett, csalódott, ironikus és gondtalan álmodozóból tragikus karakterré alakul át. Az előadás a bátorságról szól: az embernek küzdenie kell a csalódás ellen. Manapság az ember a valóság kegyetlen jövőképén megy keresztül, amelyben nincs hely a képzeletre, a fantáziára, az elvárásokra, és egy létező projekt megvalósítására, amellyel azonosulhat. Az élet szokatlan kompromisszumokat, vereséget és szomorúságot kényszerít mindig az emberre, ám egy csipetnyi idealizmussal minden őrült bölcsebb lehet annál, mint amit el tud képzelni, és minden nehézség ellenére felfedezheti igazi lényegét. A közel egyórás produkcióban Csuzi Márton, Keresztes Patrik és Takács László lép színpadra.

A Don Quijote című előadás promóciós képe (fotó: Feledi Project)

Vadászat/ Nemzeti Színház / rendező: Vidnyánszky Attila / szeptember 29. 19:00

A 2021-es budapesti Vadászati Világkiállítás különleges eseményének ígérkezik a Vadászat című előadás a Nemzeti Színházban. A produkció a Hobo Blues Band legendás konceatalbuma alapján készült el, az együttes vezetője és énekese, Földes László Hobo és Vidnyánszky Attila együttműködésében. Az alkotópáros már korábban is dolgozott együtt 2009-ben, a Bolondvadászat című darabon, amelyet a debreceni Csokonai Színházban mutattak be. Az előadás szövegét olyan klasszikusok inspirálták, mint Shakespeare, Pilinszky, József Attila, Allen Ginsbergig, valamint Hobo szövegei, Póka Egon és Tátrai Tibor zenéje is közreműködik. A főbb szerepekben Földes László Hobo, Bodrogi Gyula, Ács Eszter, Farkas Déne, Rácz József, Tóth László, Kristán Attila és Schnell Ádám lesz látható.

33 álom / Örkény Színház / rendező: Bodó Viktor / október 1. 19:00

Az Örkény Színház legújabb előadása, Bodó Viktor rendezésében, egy igazán különleges és rendhagyó produkciónak ígérkezik: Keresztes Gábor, a Freakin’ Disco együttes tagja, valamint számos magyar film zeneszerzője zenei montázsára harminchárom álomképet készítenek. Olyan szürreális, abszurd, groteszk és közben személyes álom-szkeccseket hoznak létre a társulattal és a meghívott vendégművészekkel közösen, amelyek pontosan a zenei jeleket követik. Ezen a formai kísérleten keresztül szeretnék ábrázolni világunk feldolgozhatatlan tébolyát. Azt a töméntelen egymásnak ellentmondó, mégis egymás mellett pulzáló mindenfélét, aminek ki vagyunk téve, ami körülvesz és megtámad minket, ami meghatározza életünket. A színház társulatából Bíró Kriszta, Ficza István, Hámori Gabriella, Jéger Zsombor, Józsa Bettina, Kókai Tünde, Máthé Zsolt, Novkov Máté, Patkós Márton, Takács Nóra Diána és Zsigmond Emőke lép színpadra.

Pillanatkép a 33 álom próbájáról (fotó: Horváth Judit / Örkény Színház)

Déjá Vu/ Miskolci Nemzeti Színház / rendező: Szabó Máté / október 1. 19:00

A mindenki által ismert, mégis nehezen szavakba önthető tapasztalatot próbálja meg kifejezni a Miskolci Nemzeti Színház új produkciója a tánc, a mozgás és a zene segítségével. A Déjá Vu című előadás azzal a tipikus élménnyel próbálja meg szembesíteni a nézőt, amikor az az érzésünk, hogy valamit már átéltünk, valami már megtörtént velünk. A cselekmény egy elképzelt közösségi hely (talán egy kávézó) folyamatosan változó életét követi, a vendégekét éppúgy, mint az épületét, mely a történelem sodrában maga is átalakul, lepusztul és megújul. Szabó Máté rendezése a nézők és játszók számára egyaránt szórakoztató módon próbálja meg átélhetővé tenni a múltunkat és érthetőbbé tenni a jelenünket. Ari-Nagy Barbara, Bodor Johanna és Szabó Máté darabjában a főszerepet a Kossuth-díjas, Érdemes művész, Lukáts Andor és a Jászai-díjas Fodor Tamás játszák.

Holtverseny / Átrium / rendező: Kovács Máté / október 2. 19.30

A váltás a világ legegyszerűbb dolga: addig nem ugrasz el, amíg a másik meg nem érinti az ujjával a falat. Egyetlen folyamatos mozdulat vagytok.” Az Átrium ismertetője szerint ezt a folyamatos mozdulatot mutatja be Totth Benedek 2014-ben megjelent műve, a Holtverseny, amely egy vidéki úszócsapat néhány tagjának életébe és hétköznapi tragédiájába enged kendőzetlen betekintést. Az alapanyagot Kovács Máté rendező alkalmazta színpadra Nyulassy Attilával és Ugrai Istvánnal, monodráma formájában. A 16 éven felülieknek ajánlott előadás a kallódó kamaszok láthatatlan világába kalauzolja el a nézőket Katona Péter Dániel szereplésével, mindeközben pedig olyan kérdések fogalmazódnak meg, minthogy: „Milyen sorsok és történetek vannak egy érem mögött? Kik azok, akiket eltakarnak a dobogón feszítve? Kik a gyerekeink?

Kiemelt kép: Jelenet a Csáth és démonai című előadásból (Fotó: Gordon Eszter)