Játék a kastélyban / Szegedi Nemzeti Színház / rendező: Bezerédi Zoltán/ szeptember 30. 19:00

Molnár Ferenc darabja kortalan, hiszen jó ideje tudjuk már, hogy nincsen rózsa tövis nélkül, ahogy szerelem sincs hullámvölgyek nélkül. A darab különlegessége, hogy a történet alapötletét egy furcsa véletlen adta: Darvas Lili, Molnár felesége épp a korrepetitorával gyakorolt, amikor az írót meglátogatta az ügynöke. Beszélgetésük alatt a szomszéd szobából Darvas Lili heves szerelmi vallomása hallatszott át, aki épp a szerepét tanulta. A történet főszereplői Turai és Gál, a sikeres színműíró-páros, akik fiatal pártfogoltjukkal és barátjukkal, Ádám Albert zeneszerzővel meglepetésszerűen érkezik Balogh Annie primadonna látogatására egy itáliai kastélyba. A fülig szerelmes Ádám a menyasszonya melletti szobát kapja, ám épp mikor a három barát készül kinyitni a szobákat elválasztó ajtót, szenvedélyes párbeszédre lesznek figyelmesek, ami a gyönyörű színésznő és egykori kedvese, Almády között zajlik. Ádám csalódottsága végül arra sarkallja, hogy átgondolja az Annie-val készülő házasságát és az új operett zenéjének megírását is, amire az eddigi boldogsága sarkallotta. Végül Turai egy briliáns és sziporkázóan szellemes megoldással menti meg a fiatalok szerelmét: a valóságot félreértésként állítja be. A Szegedi Nemzeti Színházban eme bravúros remekművet Bezerédi Zoltán állítja színpadra. A főbb szerepeket Gömöri Krisztián, Kárász Zéno, Krausz Gergő és Meczel Andrea játsszák, mellettük Borovics Tamás, Poroszlay Kristóf és Vicei Zsolt lépnek színpadra.

Az üzlet az üzlet, avagy eladó a menyasszony / Budaörsi Latinovits Színház / rendező: Mohácsi János / október 1. 19:00

A Csiky Gergely által írt, majd a Mohács testvérek által újragondolt Az üzlet az üzlet, avagy eladó a menyasszony című előadást (eredeti cím: Ploretárok) 1880 januárjában mutatták be a budapesti Nemzeti Színházban. Az előadás zajos sikert aratott, az akkori kritikusok a magyar társadalmi dráma születésének nagy pillanataként emlegették Csiky művét, a szerzőt pedig a műfaj megteremtőjének kiáltották ki. A szocializmusban Ingyenélők címmel futott a darab, 1979-ben játékfilm is készült belőle Szemes Mari és Darvas Iván főszereplésével. A darab a házasságról, illetve annak megkötéséről, bonyodalmairól és akadályairól szól. Szereplői pedig olyan egymást zsaroló szélhámosok, akik egy házasságkötés árán igyekeznek kikecmeregni a csávából, ahová korábbi szélhámosságaikkal manőverezték magukat. Az előadást Mohácsi János állítja színpadra olyan nagyszerű színművészekkel a főszerepben, mint Spolarics Andrea, Böröndi Bence, Chován Gábor, Hartai Petra, Mertz Tibor, Alberti Zsófia és Páder Petra.

Pillanatkép a Játék a kastélyban című előadás próbáiról (Fotó: Szegedi Nemzeti Színház)

Az Imádkozó / Pintér Béla Társulat / rendező: Pintér Béla / október 1. 19:00

Ahogy Pintér Béla fogalmazott: az ember jó esetben ismeri azt a szeretetet, ahogy mondjuk, az anyukáját szereti, a szerelmét vagy éppenséggel a hazáját, de a szeretet legmagasabb, legmagasztosabb minősége az, amit a gyermekünk iránt érzünk, érezhetünk. A Pintér Béla által írt és színpadra állított darab hősei között van olyan, aki csak áhítozik a szeretetre, olyan is, aki részesül az áldásban, és átélheti, azonban némelyikük átéli, és bizony át is hárítja. Az előadásban Fodor Annamáriát, Jankovics Pétert, Messaoudi Eminát, Takács Gézát és Szabó Zoltánt láthatja a közönség.

Made in Hungária / József Attila Színház / rendező: Lengyel Ferenc / október 1. 19:00

Fenyő Miklós és Tasnádi István darabját 2001-ben mutatták be a József Attila Színházban. A zenés házibuli egy a ’60-as évek elején disszidált, majd Magyarországra visszatért tipikus angyalföldi család, Fenyőék életét mutatja be. A fiatal Mikibe (darabban Ricky) eddigre mélyen beleívódott mindaz, ami egy tizenévesnek Amerikát jelentheti: a rágó, a Marlboro, a hawaii ing, a Ballantines és mindenek előtt a rock and roll. A szülőhazájába való visszatérés után a kinti élmények és egy megszállott lemezgyűjtő rádióműszerész hatására pedig Ricky úgy dönt, ideje megalapítani saját zenekarát, a Hungariát. A színdarabot Lengyel Ferenc állítja színpadra. A főszerepet Fekete Gábor játssza, mellette többek között Kékesi Gábor, Kenderes Csaba, Lukács Dániel, Horváth Sebestyén Sándor, Fila Balázs, Auksz Éva és Horváth Barnabás Béla lépnek színpadra.

Kiemelt kép: Pillanatkép Az üzlet az üzlet, avagy eladó a menyasszony című előadás olvasópróbájáról (Fotó: Budaörsi Latinovits Színház)