Frivol / Átrium / rendező: Alföldi Róbert / szeptember 14. 19:30

Alföldi Róbert rendezésében és a Varidance Társulat együttműködésével kerül az Átrium színpadára a Frivol című kortárs néptánc-előadás. A magyar népi hagyományt a jelenbe ültető, látványos, izgalmas és mozgalmas produkció kísérlet arra, hogy a tánc nyelvén, a magyar népi hagyományok elemeinek felhasználásával beszéljünk fontos, jelen idejű kérdésekről, a bennünket körülvevő világról. A produkció pontosan illeszkedik az Átrium szórakoztató, társadalomkritikai igényű és szociális érzékenységű repertoárjába. Mit jelentenek az élő népszokások, hogyan éli azt meg „elkövető” és „áldozat”? Mit lehet és nem lehet egy zárt közösségben? Milyen hatalmat képviselnek a közösség elöljárói? Mi a közös egy májusfában és egy csatornában? „Isten, haza, család, és ami mögötte van” – erről beszél a tánc nyelvén sok humorral és valósággal a Frivol, amelynek koreográfusa Vári Bertalan, rendezője Alföldi Róbert. 

Az ajtó / Nemzeti Színház / rendező: Szabó K. István / szeptember 16. 19:00

Szabó Magda önéletrajzi ihletésű művének számos feldolgozásával találkozhattunk már az elmúlt évek során, Az ajtó Emerencének szerepét olyan színművésznők játszották eddig el, mint az Oscar-díjas Helen Mirren Szabó István nagy sikerű filmjében, vagy éppen a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Kubik Anna a debreceni Csokonai Színházban. A 2021/22-es évadban a Nemzeti Színház is elővette a drámát, amelyet Szabó K. István értelmezésében láthatnak a nézők – végre Budapesten is. A Jászai Mari-díjas rendező augusztusban már sikerre vitte az előadást a gyulai Szabó Magda Napok keretében, munkájáért Sík Ferenc-díjban részesítette a város önkormányzata és a Várszínház. Csütörtöktől a szívbe markoló történet mások mellett Söptei Andrea, Udvaros Dorottya, Szűcs Nelli, Rubold Ödön és Herczegh Péter játékában elevenedik meg a teátrum Gobbi Hilda Színpadán.

Söptei Andrea Az ajtó című előadásban (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Káli holtak / Katona József Színház – Kamra / rendező: Dömötör András /szeptember 16. 19:00

Csütörtökön este Térey János utolsó, be nem fejezett regényének színpadi adaptációjával nyitja meg idei bemutatóinak sorát a Katona József Színház, Dömötör András rendezése a Kamrában debütál majd. Az író egy nyaralás alkalmával találkozott a Fear the Walking Dead című posztapokaliptikus sorozat óriásplakátjával a Káli-medencében, ez adta a kiindulópontot Csáky Alex történetéhez: a fiatal színművész egész nyáron zombik ellen küzd a festői tájon – forgatja a Káli holtak című szériát, ám közben színházi feladatai is egyre inkább nyomasztják, nem elég, hogy Rómába kell mennie egy vendégjáték miatt Hamletet játszani, az új évad próbái is megkezdődnek. Hősünk harapja az életet, a szerepeket, a sikert, egyre magasabbra szárnyal, ám a csúcsra érve beleszédül az őt figyelő mélységbe… A főszerepben a Junior Prima díjas Tasnádi Bence lép színpadra, partnerei Rujder Vivien, Fullajtár Andrea, Bán János, Elek Ferenc, Takátsy Péter, Dankó István, Mészáros Béla és Vizi Dávid.

Mágnás Miska / Miskolci Nemzeti Színház / rendező: Székely Kriszta / szeptember 17. 19:00

A Mágnás Miska Szirmai Albert legsikeresebb operettje, amely elénk tárja a cintányéros cudar világ legjavát. Az 1916-ban bemutatott előadást az új évadban a Miskolci Nemzeti Színházban újítják fel. A gátlástalan elitet kifigurázó történet bonyodalmai akkor kezdődnek, amikor Korláthy gróf hozzá akarja adni lányát az évek óta Afrikában vadászó Eleméry grófhoz. Hiszen Rolla már viszonyba bonyolódott Baraccsal, egy „egyszerű” mérnökkel. Baracs úgy dönt, hogy megleckézteti a korrupt és képmutató társaságot, akik emberszámba se veszik, és rábeszéli Miskát, Eleméry lovászát, hogy adja ki magát a grófnak. A helyzet tovább fokozódik, amikor Marcsa, Miska szerelme is beszáll a beöltözős játékba, hogy helyre tegye a folyton féltékenykedő lovászgyereket. A félreértések kibogozhatatlan szálakat fonnak hálóvá, a közönség nagy örömére. A címszerepben váltott szereposztásban láthatjuk Lajos Andrást és Rózsa Krisztiánt.

Valami bűzlik / József Attila Színház / rendező: Szente Vajk / szeptember 18. 19:00

A 2021/22-es évadban a Galambos-Szente szerzőpárosnak köszönhetően végre hazánkban is bemutatkozik Shakespeare a zenés színházban. A Valami bűzlik egy fiktív testvérpár életét meséli el, akik drámaírásból próbálnak megélni a reneszánsz hajnalán. Életük nem egyszerű, hiszen a mindenki által felmagasztalt William Shakespeare árnyékából kell kilépniük, a vállalkozás reménytelennek látszik. A fivérek azonban nem adják fel az álmaikat, és még maguk sem tudják, milyen messzire képesek elmenni annak érdekében, hogy felülmúlják népszerű kortársukat. A produkciót a század egyik legszórakoztatóbb és legkreatívabb musical-komédiája, és a szereposztásban feltűnő, már magyarosított karakternevek is azt sugallják, hogy az előadás lelkéért felelős szemtelen szójátékok, intelligens szóviccek és mókás rímek a fordításban sem fognak elveszni. Egy nyelvileg izgalmas, amúgy száz százalékig szórakoztató produkciónak ígérkezik a Valami bűzlik, amelyet minden korosztály élvezni fog a József Attila Színház nézőterén. A főszerepekben Feke Pált, Szabó Mátét, Blazsovszky Ákost és Auksz Évát láthatjuk.

Levelek Adytól – Jordán Tamás önálló estje / Pinceszínház / szeptember 19. 19:00

Sztarenki Pál első igazgatói évét egy irodalmi vonatkozású est ősbemutatójával kezdi meg a Pinceszínházban. Ady Endre írásai, pontosabban, amit a publikációiban megfogalmaz az kortalan vagy mondjuk úgy, hogy ma is érvényes. Az előadásban felelevenednek a költő korának kérdései, problémái, és a néző döbbenten konstatálja, hogy ez ugyanúgy aktuális ma is. Természetesen az estben helyet kapnak versek és humorból sem lesz hiány, a produkciónak pedig különös izgalmat ad az a dramaturgiai fogás, hogy Jordán Tamás levelezni mer Ady Endrével, és így bontakozik ki kettejük korlátokat nem ismerő, sajátos kapcsolata. A szeptember 19-i bemutató után a Pinceszínház az Európa Könyvkiadó könyvbemutatójának is helyet ad: Ady Endre Vízió a lápon című kötetéről Jordán Tamás és Ferencz Győző, a kötet szerkesztője beszélget.

Kiemelt kép: Jordán Tamás (fotó: Pinceszínház)