LIAison / Centrál Színház / szeptember 6. 19:30

Pokorny Lia önálló estje is kalandos úton jut el a bemutatóig: a LIAison ugyanis a tervek szerint március közepén debütált volna, ám a járványhelyzet miatt az alkotók kénytelen voltak elhalasztani a premiert. Ami azonban szerencsére csak késett, így végül szeptember elején a nagyközönség is láthatja és hallhatja Pokorny sanzonokkal és kuplékkal teli estjét – a zenei aláfestést Babicsek Bernát szolgáltatja harmonikájával. Képzeljünk el egy társasházat, legyen benne tíz-tizenöt lakás, abban tíz-tizenöt különböző korú, társadalmi helyzetű és családi állapotú nő. De van bennük valami alapvetően közös: mindannyian végletes élethelyzetben vagy érzelmi állapotban vannak, egymásról mit sem sejtve, egymás tőszomszédságában. Ki boldog, ki csak szeretne, ki boldogtalan, ki bosszúszomjas, ki ábrándozik, ki csalódott, ki tele van tervekkel, ki éppen leszámol velük. És ott egy kitűnő színésznő, aki lakásról lakásra járva, ezer arcát mutatja meg nem csak saját magának, hanem az egész, titkokkal és csodákkal teli női nemnek.

Vad nyomozók / Radnóti Miklós Színház / rendező: Kelemen Kristóf / szeptember 7. 19:00

A Roberto Bolaño azonos című nagyregényéből készült Vad nyomozók premierje szintén idén tavasszal lett volna esedékes, az elkészült darabot végül jövő héten láthatjuk először. Az életrajzi elemeket és a zabolátlan fantáziavilágot ötvöző történetben egy hetvenes évekbeli, mexikóvárosi, underground költőmozgalom életébe pillanthatunk be, amelyből egy évtizedeken és kontinenseken átívelő, krimiszerű utazás bomlik ki. A szerelem és a költészet, a bulik és a manifesztumok, a szexuális kalandok és az irodalmi reformtörekvések kaotikus sodrása 1975 szilveszterén vesz fordulatot, amikor Arturo Belano és Ulises Lima, a zsigeri realista költészeti mozgalom két alapítója elindul Mexikóvárosból, hogy felkutassa a mexikói forradalom után rejtélyes módon eltűnt költőnőt, a nagy szellemi elődöt, Cesárea Tinajerót. Húsz éven át tartó utazásuk során eljutnak Mexikóból Izraelbe, Párizsba, Barcelonába, Los Angelesbe, San Franciscóba, Bécsbe és végül a polgárháború sújtotta Libériába is. A Radnóti Tesla Laborban Gáspár Sándor, Porogi Ádám, Sodró Eliza, Mészáros Blanka, Baki Dániel, Pál András, Rusznák András és Sipos László Márk vezet végig minket ezen az úton, Kelemen Kristóf rendezésében.

Rusznák András és Baki Dániel a Vad nyomozók című előadásban (fotó: Dömölky Dániel)

Fame / Vörösmarty Színház / rendező: Hargitai Iván / szeptember 11. 19:00

A székesfehérvári színház egy musical klasszikussal készül az új évadra, melynek létrejöttét egy többfordulós casting előzte meg. A Fame című zenés darabot 1980-ban ismerhette meg a világ, mint az azonos című film színpadi adaptációja. Az előadás történetét erősen inspirálta az 1975-ben Broadway örökzölddé vált Tánckar című musical. A Fame középpontjában fiatal előadók állnak, akik egy művészeti egyetemen keresik saját életútjukat és tehetségüket. A musical pontos képet próbál bemutatni a mai tehetségkutatók világáról, ahol minél hamarabb rá kell jönnünk, hogy a nagyra értékelt tehetség szorgalom, kitartás és önbizalom nélkül teher. Jose Fernandez, Jacques Levy és Steve Margoshes közös műve 1995-ben került először a West Endre, és habár eddig Amerikában csak az off-Broadway-n mutatták be, Londonban már többször is felújították, az eredeti előadást pedig háromszor is nevezték Olivier-díjra. A magyar adaptációban a főszerepeket Kiss Diána Magdolna, Sághy Tamás, Imre Krisztián és Kozáry Ferenc fogják alakítani. 

A revizor / Jászai Mari Színház / rendező: Fehér Balázs Benő / szeptember 11. 19:00

Gogol 1836-ben íródott ötfelvonásos színművét több mint 180 éve játsszák a világ színházai, nem véletlenül, hiszen a világirodalom egyik legmulatságosabb vígjátéka. A vidéki orosz kisvárosban a kiskapuk, a hálapénzajándékok és a hatalommal való visszaélés minden formája természetes része a mindennapoknak, ám a megszokott korrupció békés menetét egy hír zavarja meg: revizor érkezik hamarosan! Így a hatalmasok pillanatok alatt próbálják elsikálni hosszú évek mulasztásait és túlkapásait, a megkárosított polgárok pedig felbátorodnak: végre hangot adhatnak sérelmeiknek. Arra azonban még a bűnösök sem számítanak, hogy a revizor még náluk is nagyobb szélhámos… Fehér Balázs Benő rendezésében a főbb szerepekben Kardos Róbert, Danis Lídia, Litauszky Lilla, Dévai Balázs és Király Attila lépnek színpadra.

Részlet a Fame című musicalből (Fotó: Vörösmarty Színház)

Legénybúcsú / Móricz Zsigmond Színház / rendező: Nagy Sándor / szeptember 11. 19:00

A Játékszínben először bemutatott Legénybúcsú ismét repertoárra kerül, ám ezúttal a Móricz Zsigmond Színházban egy régi-új felállással. Szente Vajk szerzeményét Nyíregyházán Nagy Sándor rendezi, aki az eredeti szereposztásban még a házasság előtt álló vőlegény, Simon szerepét játszotta. A Rejtő Jenő Hercules bonbon című írása alapján készült bohózatot augusztusban már láthatta a nyíregyházi közönség is a Rózsakert Szabadtéri Színpadon, szeptembertől pedig a város teátrumának nagyszínpada lesz az állandó otthona. A Legénybúcsú önfeledt kikapcsolódásnak ígérkezik minden korosztály számára. Főszereplőnk, Simon (Gulyás Attila) egyedülálló életének utolsó estéje felejthetetlen élménnyé változik, amelynek legjobb barátja (Gulácsi Tamás) helyett a sors lesz a rendezője.

Lövések a Broadwayn / Thália Színház / rendező: Béres Attila / szeptember 11. 19:00

A Thália Színház fennállásának legnagyobb vállalkozására készül: a Lövések a Broadwayn című musical ősbemutatóként debütál Magyarországon. Az 1994-es filmet maga Woody Allen adaptálta színpadra, most pedig Béres Attila értelmezésében kel életre a társulat kiváló színművészei, nagyzenekar és tánckar közreműködésével. New Yorkban a Broadway virágkorát éli a húszas években, a szesztilalom korában. David Shayne (Hevesi László), a fiatal manhattani drámaíró élete legnagyobb lehetősége előtt áll, megrendezheti legújabb darabját. A színház producerének (Nagy Viktor) csak egy kikötése van: a darab egyik szerepét a rettegett gengszter, Nick Valenti (Szabó Győző) tehetségtelen barátnőjének (Mórocz Adrienn) kell megkapnia. David kénytelen engedni a nyomásnak és alkalmazza a hölgyet. Ám hamarosan feltűnik egy másik gátlástalan gengszter (Ember Márk), akinek szintén vannak ötletei az előadással kapcsolatban.

Kiemelt kép: Pokorny Lia és Babicsek Bernát a LIAison című előadásban (fotó: Horváth Judit)