Telik – egy óra az életedből / LÓVASÚT Kulturális és Rendezvénytér / rendező: Tóth Péter / augusztus 31. 20:30

Különleges előadásnak ad otthont a Lóvasút Kulturális és Rendezvénytér: itt mutatják be a budapesti közönségnek a Márfi Márk színművész szakdolgozatából született önadaptációt, a Telik – egy óra az életedből című produkciót. A 26 évnyi emléktérkép a koronavírus-járvány alatti karantén időszakában íródott, így hitelesen képes a bezártságról fogalmazni, miközben érezni rajta az alkotói szabadság szárnyalását. „Kevés válaszom van és sok fel nem tett kérdésem. Pedig kérdezni szeretek, csak mások válaszaiból kiindulni nem. Még csak az elején vagyok, mi több most kezdem. Csak meg kell védenem. Semmit sem áll módomban jobban védeni, mint magamat. Ehhez viszont támadhatóvá kell váljak. Az vagyok” – fogalmaz a darabban a fiatal színművész.

A Mester és Margarita / Nemzeti Színház / rendező: Alekszandar Popovszki / szeptember 1. 19:00

Alekszandar Popovszki, a Maribori Szlovén Nemzeti Színház művészeti vezetője először rendez a Nemzeti Színházba, méghozzá Bulgakov főművét álmodja színre. A három szálon futó, összevissza bogozódó történet mondhatni, az egyetemes irodalom csúcsa: sokrétű, sokféleképpen értelmezhető alkotás, amelyben számos műfaj és stílus keveredik. A betétregény, a moszkvai valóság és a fekete-mágia időn és halálon túli valóságát most a rendező a vizualitás eszközeit segítségül hívva gyúrja egybe, így Szőllősy Klára fordítása Verebes Ernő dramaturg gondozásában az eredeti mű újabb rétegeit tárja a néző elé. Voland szerepében Bordás Rolandot, Mesterként Trill Zsoltot láthatjuk majd, Margaritát a tavaszi házibemutatón Katona Kinga játszotta, akit most az őszi premieren Szász Júlia vált, hiszen a fiatal színművésznő anyai örömök elé néz hamarosan.

Trill Zsolt és Katona Kinga A Mester és Margarita összpróbáján (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Carmen / Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem / rendező: Calixto Bieito / szeptember 3. 19:00

Bizet egyik legismertebb operáját, a sokak által igen kedvelt Carment most az operarendezés Tarantinójának is nevezett katalán rendező, Calixto Bieito álmodta színpadra. Bieito előadásaiban a történetek valóságát húsba vágó élességgel, megrázóan provokatív módon mutatja be. A rendező a XIX. századi Sevillában játszódó cselekményt a Franco utáni Spanyolországba helyezi, ahol a realizmus magas fokán ábrázol egy vad és kegyetlen világot – távol tartva tőle a folklorisztikus flamenco kliséjét. A produkciója az egész világot bejárta, most végre Magyarországra is elérkezik (a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon való debütálást követően szeptembertől kőszínházban), a hazai közönség pedig először láthat Bieito-rendezést. A főbb szerepeket Szántó Andrea (Carmen), Brickner Szabolcs (Don José), Kriszta Kinga (Micaëla), Bretz Gábor (Escamillo), Erdős Attila (Dancaïre), valamint Ódor Botond (Remendado) alakítja, a karmester Dénes István.

fotó: Jelenet a Carmen című előadásból (fotó: Ligeti Edina / Magyar Állami Operaház)

Rekviem egy álomért / Budaörsi Latinovits Színház  / rendező: Berzsenyi Bellaagh Ádám / szeptember 4. 19:00

A Budaörsi Latinovits Színház Hubert B. Selby Jr. drámájával nyitja meg az évadot, Greskovits Endre fordítása alapján a dráma szövegét Németh Nikolett dolgozta át a társulat számára. „Drogosok vagyunk mindahányan” – jelenti ki a szerző (aki szintén heroinista volt egykor), és csak részben önhibánkból: saját gyengeségünk és ostobaságunk szárbaszökkenéséhez a világrend is hozzátette a magáét, amelyben élünk – és vagy nyomorgunk, vagy unatkozunk, tisztelet a meglepően kevés kivételnek. Az unalmat pedig a legflottabbul mesterséges mámorok segítségével lehet eloszlatni, legyen az heroin vagy tévé. A történetben négyen – az anya, aki fogyitablettáktól reméli, hogy bekerül a tévébe (Takács Katalin); a fia, aki drogosból drogdílerré szeretne felemelkedni (Fröhlich Kristóf); a fiú barátnője, aki a művészetről mint életformáról álmodik (Nagy Katica); és a fiú barátja, egyben tettestársa is (Böröndi Bence) – küzdenek a drogok és mellékhatásaik ellen, álmodoznak sikerről, vagy legalább mámorról – és négyen koppannak akkorát felébredéskor, hogy maguk is meglepődnek rajta.

Nagy Katica a Rekviem egy álomért című előadásban (fotó: Budaörsi Latinovits Színház)

Szerelmek városa / Vígszínház / rendező: ifj. Vidnyánszky Attila / szeptember 4. 19:00

Minden idők egyik legjobb francia filmalkotását állítja színpadra a Vígszínház új évadjában Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila. Jacques Prévert klasszikussá vált filmje, a Szerelmek városa 1990-ben hódította meg a kritikusokat és a művészeket egyaránt. A történet Párizs nyüzsgő tereire varázsol minket, ahol az utcai művészek, artisták és arisztokraták élik az aranykorukat. Mindenki közül kiemelkedik azonban Garance, a szemrevaló színésznő, akit négy különböző férfi is megkörnyékez: egy pantomimművész, egy színész, egy bűnöző és egy arisztokrata. A Vígszínház színpadi adaptációját Kovács Adrián zenéinek kíséretében láthatják a nézők. Főszerepben: Radnay Csilla, Gyöngyösi Zoltán, Wunderlich József, Hegedűs D. Géza és Csapó Attila.

Vecsei H. Miklós, ifj. Vidnyánszky Attila és Kovács Adrián a Szerelmek városa olvasópróbáján (Fotó: Vígszínház)

Amy világa / Orlai Produkciós Iroda / rendező: Valló Péter / szeptember 5. 19:00

Az angol drámairodalom egyik legkiválóbb írójának darabját állítja színpadra az Orlai Produkciós Iroda. David Hare Amy világa című művét először 1997-ben Londonban láthatta a közönség. Később az előadás a Broadway-re költözött, ahol a címszerepben tündöklő Samantha Bond egy Tony-jelölést is kapott kiemelkedő alakításáért. Hare gyönyörű darabja az anya-lánya kapcsolatok összetettségéről, az önfeláldozó szeretetről, a felnőtté válás és a művészlét nehézségeiről és az elmúlás fájdalmáról szól, mindezt saját korában ábrázolva. A történet főszereplője egy ünnepelt színésznő, Judy Allen lánya, Amy, aki anyjával ellentétben két lábbal áll a földön. Ám úgy tűnik, Amy nem tud kilépni Judy árnyékából, mintha mindennek a középpontjában az anyjával való kapcsolata állna. Az egyéni sorson keresztül pedig a közönség szemtanúja lehet a színházi és filmes művészek kiszolgáltatott világának is, ahol a mindennapos csalódás és fájdalom elől a legtöbben ügyes kis élethazugságokba menekülnek. Valló Péter rendezésében a főszerepeket Hernádi Judit, Gombó Viola, Hámori Ildikó, Dékány Barnabás, Kardos Róbert és Zakariás Máté játszák.

Hernádi Judit az Amy világa című darabban (Fotó: Belvárosi Színház)

Kiemelt kép: Vecsei H. Miklós, ifj. Vidnyánszky Attila és Kovács Adrián a Szerelmek városa
olvasópróbáján (Fotó: Vígszínház)