Szerelem / Bartók Színház / rendező: Czajlik József / szeptember 23. 19:00

A magyar drámairodalom egyik legkiemelkedőbb darabja Barta Lajos Szerelem című színműve, melynek középpontjában szenvedélyes viták, testvéri csaták, mindent felkavaró érzelmek, hiú remények és felfokozott vágyak állandó változása áll. A művet leggyakrabban a „magyar három nővérként” emlegetik, azonban a Szalay lányok nem Moszkvába, hanem egész egyszerűen házasodni készülnek, ám nagy bánatukra környezetükben azonban alig akad házasulandó fiatalember. A színdarabot Czajlik József rendezi olyan nagyszerű színészek közreműködésével, mint Kerekes Éva, Őze Áron, Kalmár Zsuzsa, Magyar Zsófia, Grgity Niki, Kiss Attila, Vrabecz Botond, Jerger Balázs, László Csaba és Gasparik Gábor.

A szarvaskirály / Karinthy Színház / rendező: Berettyán Nándor/ szeptember 24. 19:00

Carlo Gozzi Szarvaskirály című (eredeti cím: King Stag) fantáziavilágba is elkalandozó meséje a látszatról, a csalásról és az igaz szerelem erejéről szól. A történet szerint Deramo király egy szobrot kap barátjától, a varázsló Durandartétól, ami nevet, ha a nők hazudnak neki, és, ha kimond egy varázsigét egy halott test felett, a lelke átköltözik egy másik testbe. Ez a misztikus ajándék pedig rengeteg bonyodalmat okoz: a királyhoz sorra jönnek a nők, de a szobor mindig nevet, majd amikor végre rátalál a szerelem, óvatlanul elárulja a varázsigét Tartagliának, aki nem csak a minisztere és szerelmi vetélytársa is, ami okán elindul a lelkek költözése: királyból szarvas lesz, szarvasból öregember, gonosz miniszterből király… A Karinthy Színházban debütáló előadást Berettyán Nándor rendezi. A Szarvaskirály szereplőit Pallag Márton, Benedek Dániel, Szalai Katalin, Szabó Sebestyén László, Sóvári-Fehér Anna, Katona Levente és Balaskó Bence személyesítik meg.

Pillanatkép a Szarvaskirály című előadás próbáiról (Fotó: Karinthy Színház)

Primadonnák / Pécsi Nemzeti Színház / rendező: Vidákovics Szláven / szeptember 24. 19:00

A Primadonnák (eredeti cím: Leading Ladies) Ken Ludwig, az egyik legnépszerűbb kortárs amerikai sztárszerző 2014-ben megjelent bohózata. A történet szerint két megélhetési gondokkal küzdő színész próbál ügyeskedve pénzhez jutni, mikor váratlanul egy hirdetésre lesznek figyelmesek, amelyben egy haldokló asszony keresi szeretteit.  Mikor azonban kiderül, hogy a keresett rokonok tulajdonképpen nők, máris megszületik fejükben az ördögi terv, hogy nőnek adják ki magukat, végtére is színészek, a tét pedig nem csekély. A darab érdekessége, hogy végig ott lebeg a nagy előd, Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című komédiája, melyből a szerző a Primadonnák karaktereit kölcsönzi. Mint Shakespeare Vízkeresztjében, az önfeledt komédiázás mellett itt is fény derül gyarló emberi tulajdonságokra, lelepleződnek álságos társadalmi viszonyok, és Ken Ludwig sem hagyja bohózata nézőjét minden tanulság nélkül. A Pécsi Nemzeti Színházban debütáló előadást Vidákovics Szláven rendezi olyan nagyszerű művészek közreműködésével, mint Götz Attila, Takaró Kristóf, Illés Alexa, Vlasits Barbara, Laklóth Aladár, Bukszár Márta, Stenczer Béla és nem utolsó sorban Bera Márk.

Tosca / Magyar Állami Operaház/ rendező: Ókovács Szilveszter / szeptember 24. 19:00

A francia drámaíró, Victorien Sardou Tosca című drámáját a párizsi színpadok korabeli csillagának, Sarah Bernhardtnak írta. Giacomo Puccini pedig miután kétszer is látta a darabot, levelet írt kiadójának, Giulio Ricordinak, hogy szerezze meg Sardou engedélyét a megzenésítésre, mert pont erre a szövegkönyvre vágyik. Így lett a Tosca az egyik legszebb és legelragadóbb mű az opera történetében. A szüzsé középpontjában egy olyan nő áll, aki a szerelméért feláldozza önmagát, bosszút állva az őt ért igazságtalanságokért és hazugságokért. Megmutatja, hogy a szerelem erejével hogyan tud egy nő hű maradni önmagához és ahhoz, amiben mindenekfelett hisz. A Magyar Állami Operaházban debütáló előadást Ókovács Szilveszter rendezi. A főbb szerepeket Boross Csilla, Ádám Zsuzsanna, Fekete Attila és Pataki Andorján váltott szereposztásban játsszák, mellettük Kálmán Péter, Kálmándy Mihály, Gábor Géza, Kovács István, Szvétek László, Kiss András, Kiss Tivadar és Káldi Kis András lépnek színpadra.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Szerelem című előadás próbáiról (Fotó: Ónodi Zoltán)