Nagy örömünkre hosszú szünet után (2020 novemberében jelent meg az utolsó) végre visszatér portálunkra a szerkesztőség egyik legkedvesebb cikksorozata, a premierajánló. Fogadjátok tőlünk szeretettel a 34. hét legjobban várt előadásainak listáját!

Kolónia – Meneküléstörténetek / STEREO AKT / rendező: Boros Martin / augusztus 25. 19:00

A STEREO AKT a Trafó Görög Befogadás – migrációs történetek tegnap és ma elnevezésű egyhetes programsorozatában keretében hozza létre legújabb előadását: a társulat ezúttal sétára hívja a nézőket a Kőbányai úti volt dohánygyár épületébe, ahol a színészekből, énekesekből és érintett civil résztvevőkből álló közreműködökkel közösen fedezhetik fel a helyszín kevesek által ismert múltját. Az út során gyökeresen eltérő történelmi és politikai környezetben született meneküléstörténetek elevenednek meg; csak a befogadó ország azonos mindkét esetben: Magyarország az 1940-es évek végén és napjainkban. Az előadást rendezőként a STEREO AKT művészeti vezetője, Boros Martin jegyzi, munkáját dramaturgként Bíró Bence segítette. A zenét Tara Khozein, a látványt Mák Petra jegyzi. A produkcióban közreműködik Bozonasz Irini és Gogu Perisztera (görög idegenvezetők), Abouzar Soltani és Armin Soltani (iráni idegenvezetők), illetve Al-Farman Petra (Soharóza), Martinkovics Máté, Messaoudi Emina és Somogyi László (Soharóza).

Az égő ház / Forte Társulat / rendező: Horváth Csaba / augusztus 25. 20:30

Misima Jukio a 20. századi japán irodalom egyik legizgalma­sabb, nyugaton is ismert alkotója, aki drámáiban gyakran ütközteti a nyugati és keleti értékek, szokatlan – olykor még tér- és idősík szabályaival is dacoló – szituációkba helyezve hőseit. A Forte Társulat ezúttal négy elfelvonásos darabjától (Az elcserélt legyezők, A világítótorony, Ízes méreg és Az égő ház) készít előadást Horváth Csaba vezetésével. A produkcióban színpadra lép Fehér László, Földeáki Nóra, Horkay Barnabás, Nagy Katica, Pallag Márton és Widder Kristóf. A jelmezeket Benedek Mari, a díszletet Vati Tamás jegyzi. Az égő ház a Forte Társulat, a Szkéné Színház és a Szentendrei Teátrum közös bemutatója, amely a szentendrei premiert követően szeptembertől a fővárosban lesz látható, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen található teátrumban.

 

Az elnök szabadsága / Rózsavölgyi Szalon Arts & Café / rendező: Sztarenki Pál / augusztus 26. 19:30

Penny Gold egy valós puccskísérlet óráit formálta feszült politikai és családi drámává, ezzel a darabbal nyitja meg a 2021/22-es évad bemutatóinak sorát a Rózsavölgyi Szalon. A darabot – mely most Sztarenki Pál rendezésében lesz látható – Raisza Gorbacsova naplója ihlette. A történet 1991. augusztus 18-án indul, Mihail Gorbacsov rövid szabadságát tölti a krími nyaralójukban a családjával. A Glasznoszty és a Peresztrojka reformere már befejezte beszédének megírását, két nap múlva kell majd elmondania, hogy a tagköztársaságok ugyan laza szövetségben maradnak, de maguk választhatnak saját vezetőt. Békésnek tűnik a helyzet, ám a kemény kommunista reakció erői, a KBG fegyveresei hirtelen körbeveszik a házat, foglyul ejtik őket. Gorbacsovot lemondásra szólítják fel, közben kifelé azt terjesztik, az egészségügyi állapota miatt nem tudja ellátni a feladatát. Puccskísérlet az elnök és a reformjai ellen. Az előadásban Schneider Zoltánt, Söptei Andreát, Erdélyi Timeát, Sztarenki Pált és Ágoston Pétert láthatjuk majd.

Rózsakirálylány / Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház / rendező: Novák János / augusztus 28. 19:00

A szeptemberben Budapesten zajló Eucharisztikus Kongresszus részeként lesz először látható Egressy Zoltán Rózsakirálylány című darabja, Novák János rendezésében, amely az augusztusi bemutatót követően szeptemberben még további három alkalommal kerül előadásra a Főpolgármesteri Hivatal – Díszudvarán. A népszerű kortárs szerző, Egressy Zoltán kifejezetten a Kolibri Színház számára készített színpadi játékot Árpádházi Szent Erzsébet életéről. II. András magyar király leánya még gyermekként kerül Türingiába, ahol már korán kitűnik a szegények és elesettek iránti szeretetével. Az áldozatos szeretet nem ismer határokat, korlátokat, és csodákra képes. Erzsébetet Nyirkó Krisztina alakítja, a további főbb szerepekben Nizsai Dániel (Lajos), Török Ágnes (Zsófia hercegnő), Krausz Gábor (Frigyes császár), Farkas Éva (Guda, szolgálólány) játékát csodálhatják majd kicsik és nagyok.

Kiemelt kép: Az elnök szabadsága olvasópróbája (Fotó: Kallus György)