Albina / Spinoza Színház / rendező: Czeizel Gábor / szeptember 14. 19:00

Az Albina: A nő a Nobel-díj mögött című előadás Kertész Imre első feleségéről, Vas Albinaról szól, akivel Kertész 42 évet élt együtt. A nő nevét azonban szinte mindenki elfelejtette, habár a Kertésszel való kapcsolata alatt ő tartotta el férjét, hitt a tehetségében és állt mögötte, amíg annak legismertebb műve meg nem született. Albina hét idegen nyelven beszélt, vörös körmeivel teherautó sofőrként, majd pincérként kereste meg a kenyérrevalót. Közben pedig megtapasztalta a gettót, a kitelepítést és alig volt 16 éves, amikor özvegy lett. Az előadás egyetlen szereplőjét Csákány Eszter személyesíti meg.

Aranyoskám / Madách Színház / rendező: Szirtes Tamás/ szeptember 16. 19:00

Az Aranyoskám (eredeti címe: Tootsie) Sydney Pollack 1982-es filmje, Dustin Hoffmannal a címszerepben. Ez adta szolgált alapul az eredeti musical szövegkönyvének, amelyet Robert Horn írt, zenéjét és a dalszövegeket David Yazbek, Don McGuire és Larry Gelbart jegyezte. A művet Bárány Ferenc és Puller István fordította magyarra. A történet főszereplője Michael Dorsey, a sokoldalú és zseniális színész, akinek legendásan nehéz természete miatt lassan nem akad rendező New Yorkban, aki hajlandó lenne szerepet osztani rá. Ám mielőtt végképp szertefoszlanának ifjúkori álmai, elkeseredésében úgy dönt, bevet egy utolsó, hajmeresztő trükköt, ami legnagyobb döbbenetére be is válik, és mielőtt kettőt pisloghatna, már a Broadway egyik készülő, erősen bukásgyanús musicaljét próbálja. Ezáltal pedig Michael népszerűsége egyre nő, de főhősünk hamar ráeszmél arra, hogy borotvaélen táncol, hiszen egyszerre fenyegeti őt a szakmai, anyagi és magánéleti csőd réme, ugyanakkor karnyújtásnyira kerül a sikertől, vagyontól és szerelemtől. A színdarabot Szirtes Tamás rendezi, olyan fantasztikus művészek közreműködésével, mint Sánta László, Peller Anna, Csákányi Eszter, Magyar Attila és Balla Eszter.

Pillanatkép az Esőember című előadás próbáiról (Fotó: Győri Nemzeti Színház)

Bálna / Átrium / rendező: Brasch Bence/ szeptember 17. 19:00

A Brasch Bence által írt és rendezett előadás arra keresi a kérdést, hogy vajon tiszteletben tartjuk-e egymás határait, vagy emberi kíváncsiságunk felülkeresik rajtunk, és ha megismerünk valakit, azonnal tudni akarunk-e mindent róla. A történet főszereplője Bokor Bonifác, a harmancas éveiben járó író, aki élete főművét megosztja azzal a színházigazgatóval, akivel pár hónapja ismét hajlandó szóba állni. A mű azonban nem éri el a kívánt hatást, hiszen Molnár igazgató úr egy könnyed, szórakoztató musicalt vár tőle. Bonifác azonban nem hajlandó szembemenni saját ízlésével és elképzeléseivel, ezért egy interjúban azzal ironizál, hogy egy bálnáról ír mesemusicalt. Ez pedig sajnos nagyon megtetszik az igazgatónak, aki meggyőző stílusával és némi pénzzel ráveszi, hogy valóban megírja a Bálna című musicalt.

Esőember / Győri Nemzeti Színház / rendező: Pekka Laasonen/ szeptember 17. 19:00

Az Esőember (eredeti címe: Rain Man) Barry Morrow 1998-as filmje, melynek főszerepeit Dustin Hoffman és Tom Cruise játszották.  Az Esőember a szeretet felé vezető útról szól, arról a felszabadulásról, amit a materialitás levetkőzése jelent. A történet főszereplője Charlie Babbitt, aki semmi másban nem jeleskedik, csak abban, hogy folyamatosan költi a pénz, így számára óriási csalódást jelent az, hogy apjától nem örökölt mást csupán néhány rózsabokrot és egy régi, szinte már hasznavehetetlen kocsit. Ám ekkor kiderül, hogy van egy bátyja, aki a hagyaték mintegy hárommillió dollárnyi részét kapja. Charlie végül egy intézetben talál rá Raymondra, és magával viszi őt, annak reményében, hogy megszerezheti a bátyja számára értéktelen vagyont. Közös útjuk során azonban Charlie sok újat tanul, és Raymond segítségével végül legyőzi saját korlátait, átértékeli életét… A Győri Nemzeti Színházban debütáló, Zöldi Gergely által fordított előadást Pekka Laasonen rendezi olyan kiváló színművészek közreműködésével, mint Kolnai Kovács Gergely, Posonyi Takács László, Mihályi Orsi, Molnár Erik, Bródy Norbert, Rupnik Károly, Molnár Ágnes és Molnár Sarolta.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Bálna próbájáról (Fotó: Lakatos Péter)