Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy a Margitszigeti Szabadtéri Színpad saját produkcióval készül Magyarország nemzeti ünnepére. Nem lesz ez idén sem másképp, augusztus 20-án a Tolcsvay testvérek Európa-szerte ismert és népszerű zenei kuriózumának, a Magyar Misének ismert dallamai csendülnek majd fel a különleges helyszínen. A műsor első részében egy ősbemutatóra is sor kerül, Tolcsvay László Új Magyar Rapszódia címmel komponálta szimfonikus zenekarra legújabb művét.

Az erre az alkalomra született darab a gyorsan változó világra rezonál, muzsikája hol melankolikusan töprengő, hol szenvedélyes vagy éppen heroikus. Az Új Magyar Rapszódiát a tehetséges, fiatal zeneszerző, Ott Rezső hangszerelte, augusztus 20-án a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója, Kocsár Balázs vezényli.

A zeneileg rendkívül sokrétű, a rock-, a szimfonikus- és a népzenét ötvöző oratórium, a Magyar Mise ősbemutatója 1987. július 12-én volt a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Aktualitásából az elmúlt 32 évben mit sem veszítve továbbra is úgy beszél a spiritualitás fontosságáról, hogy nem követi szigorúan egyik egyházi felekezet előírásait sem. Augusztus 20-án olyan jeles fellépők produkciójában lesz látható, mint Miklósa Erika, Janicsák Veca, Sándor Péter, Szemenyei János és Gábor Géza. Az oratórium karmestere Werner Gábor lesz, az előadásban közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Kórusa, valamint Tolcsvay László rock együttese, a Tiszta Forrás Zenekar.

Janicsák Veca, Tolcsvay László, Sándor Péter, Szemenyei János és Gábor Géza (Fotó: Gál Bereniké)

Kiemelt kép: Sándor Péter és Szemenyei János (Fotó: Gál Bereniké)