Közel hatvan program, majdnem hatszáz közreműködő, köztük moldvai és gyimesi csángók, erdélyi, felvidéki, vajdasági hagyományőrzők, valamint a Magyarországon élő kisebbségi tánccsoportok és zenészek képviselői mutatkoznak be a 31. Csángó Fesztivál – Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválja és Népművészeti Vásár programjában, amelyet augusztus 8-tól 13-ig rendeznek meg Jászberényben.

A Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes szervezi 1981 óta a Nemzetközi Táncház- és Zenésztábort, és főrendezője 1991 óta a Csángó Fesztiválnak. A rendezvény a határon túli magyarság népművészetét mutatja be a kisebbségek, nemzetiségek identitástudatának erősítése érdekében. A nyitónap estéjén Nékünk örömet adjon címmel a jászberényi Viganó Alapfokú Művészeti Iskola szólótáncosainak műsorát láthatjuk, másnap a Boka Gábor Színtársulat mutatkozik be a Sobri Jóska: Üdvözlet a Bakonyból! című előadással. Augusztus 10-én a Magyar Állami Népi Együttes érkezik a Kolozsvári piactéren produkcióval, 11-én a Főtéri színpadon tartják a fesztivál ünnepélyes zászlófelvonását. Este a Szabadtéri színpadon lesz látható a Makovecz Imre emlékére készült Héttorony, a Duna Művészegyüttes előadása. Augusztus 12-én Táncforgatag címmel tánccsoportok, táncegyüttesek, hagyományőrzők és egyéb résztvevők táncos-zenés felvonulása lesz látható a város főterén. Este a Táncpanoráma nevű gálaműsorban több táncegyüttes is fellép a Főtéri színpadon. 13-án délután a Jászberényi Ferences Templomban Folkmisét tartanak, este pedig az Időtlen értékek című gálaműsoron hagyományőrző táncosok és zenészek lépnek fel a Főtéri színpadon. A fesztivált tűzijátékkal zárja. 

A rendezvény idején koncertekkel, táncházzal, népi gyermekprogramokkal is várják a látogatókat, kiemelt programja az augusztus 10-től 13-ig tartó Népművészeti vásár, ahol csaknem kilencven kézműves és vásári árus kínálja termékeit. A hazai népi iparművészek által készített termékek mellett megjelennek az erdélyi falvakra és a csángó kultúrára jellemző népművészeti hagyományok, kézműves termékek is. A rendezvény ad otthont augusztus 9-től 11-ig a 10. Kárpát-Haza Kulturális és Gazdasági Konferenciának is, amelyet a jászberényi Déryné Rendezvényházban és a Csángó Házban.

Kiemelt kép: Csángó Fesztivál (Fotó: csodalatosmagyarorszag.hu)