A Pál utcai fiúk című zenés produkció november 5-én, azaz ma nemcsak háromszázadik előadását, hanem bemutatójának ötödik évfordulóját is ünnepli a Vígszínházban. Molnár Ferenc világhírű ifjúsági regénye Grecsó Krisztián átiratában, Dés László és Geszti Péter szerzeményeivel, Marton László rendezésében kelt életre, és vált kultikus produkcióvá, mely az elmúlt öt évben számtalan fiatallal ismertette és szerette meg a színházat. A kettős jubileum kapcsán összegyűjtöttünk néhány érdekességet az előadásról.

1. A Pál utcai fiúk bemutatójára 2016. november 5-én került sor, az előadás azóta is folyamatos teltházzal megy, évekig alig lehetett rá jegyet kapni.

2. A zenés játék dalaiból, az eredeti szereposztás színészeinek előadásában 2016. november 5-én, a Tom-Tom Records kiadásában CD is megjelent, amely 2017 márciusában aranylemezt kapott.

3. Az ősbemutató darab sikerén felbuzdulva, amit addigra a Vígszínházban több mint 65 ezren néztek meg, az alapító, Fesztbaum Béla (az előadásbeli szerepe szerint Rácz tanár úr) elmondása szerint, hogy folytatása legyen az „érzésnek, ami a színpad és a nézőtér között az előadás végére kialakul”, 2017. május 1-jén megalakult A Grund – vígszínházi fiúzenekar.

4. 2017. október 23-án érkeztek el a 100. előadáshoz.

5. A Mi vagyunk a Grund! című dal klipje 2017. október 24-én este debütált az rtl.hu-n, amely 2019. május 14-én átlépte a 8 milliós megtekintést.

Vecsei H. Miklós és Wunderlich József A Pál utcai fiúkban (fotó: Kallos Bea/MTI)

6. A 150. előadást 2018. április 18-án tartották, ezen a napon az alkotók átvehették át a MAHASZ-tól a Tom-Tom Records gondozásában megjelent kiadvány platinalemezét a Vígszínházban.

7. 2019. január 9-én már a 200. előadásnak tapsolhatott a közönség.

8. A következő jubileumi előadásra alig 10 hónap múlva került: a 250. előadást 2019. november 13-án láthatták a nézők.

9. 2020. augusztus 21-én, a 276. előadással új beállókkal tért vissza a produkció a Vígszínházba.

10. Molnár Ferenc regénye a Móra Kiadó jóvoltából hangoskönyvben is megjelent, Vecsei H. Miklós, az ősbemutató Nemecsek Ernője tolmácsolásában.

11. Az ősbemutató szereposztása: Fesztbaum Béla (Rácz tanár úr), Wunderlich József (Boka), Vecsei H. Miklós (Nemecsek), Csapó Attila (Geréb), Király Dániel (Csónakos), Tóth András (Kolnay), Zoltán Áron (Barabás), Szántó Balázs (Weisz), Csiby Gergely (Richter), Medveczky Balázs (Csele), Kovács Olivér (Leszik), Józan László (Áts Feri), Ember Márk (idősebb Pásztor), Nádas Gábor Dávid (fiatalabb Pásztor), Tóth Máté (Szebenics), Gados Béla (Janó, a grund őre).

12. A jubileumi 300. előadáson Wunderlich József, Józan László, Dino Benjamin, Fesztbaum Béla, Csapó Attila, Gyöngyösi Zoltán, Tóth András, Ember Márk, Nádas Gábor, Medveczky Balázs, Szántó Balázs, Csiby Gergely, Kovács Olivér, Tóth Máté és Gados Béla lép színpadra. Az ünnepi előadásra érkezőket számos meglepetés várja majd.

Fesztbaum Béla A Pál utcai fiúk című előadásban (fotó: Gordon Eszter/Vígszínház)

13. A 2016-os ősbemutatót követően több vidéki színház is bemutatta A Pál utcai fiúkat: 2017. április 8-án a Pannon Várszínház (rendező: Vándorfi László), 2017. szeptember 16-án a székesfehérvári Vörösmarty Színház (rendező: Keszég László), 2019. szeptember 27-én a debreceni Csokonai Színház (rendező: Keszég László), 2020. október 9-én a szombathelyi Weöres Sándor Színház (rendező: Réthly Attila), 2021. július 30-án pedig a Kvártélyház Szabadtéri Színház (rendező: Tompagábor Kornél).

14. Grecsó Krisztián, az előadás szövegkönyvének írója így emlékezik vissza a kezdeti időkre: „Az történt velünk, az egész alkotó csapattal, hogy mi Pál utcaiak lettünk. Azok voltunk munka közben, miközben született a darab, késő este a családdal, reggel otthon, sőt, betegen, a kórházban is, és persze azok voltunk a zsöllyében várva, hogy életre keljenek az első jelenetek. Nincs itt titok, nincs semmi. Pál utcainak kell lenni és kész.”

15. Geszti Péter, dalszövegszerző szerint a siker titka az alábbiakban rejlik: „Részben Molnár Ferenc gyermekpszichológiai telitalálatai, a minden gyerek számára ismerős karakterek és helyzetek, amelyek minden generáció gyerekkorában léteznek. A lesajnált és kihasznált kisfiú, Nemecsek felmagasztosulása, az okos Boka nagyszerűsége, a felnőtteket utánzó gittegylet nevetségessége könnyű azonosulást teremt, és szívszaggatóan mutat rá, milyen fontosak az eszmények, épp azért, mert a saját szüleik és tanáraik is el-elvesznek a mai zűrzavaros világban. Mindez pedig úgy kel életre az előadásban, hogy nem marad poros és avítt tanmese száz évvel ezelőttről. A dalok, a koreográfia, a színpadi megoldások maivá és élővé teszik a történetet. A titok ott van Marton László okos és letisztult rendezésében, a szereplő színész srácok odaadó játékában, mindabban, amit az egész stáb jól összerakott, szövegkönyvtől a jelmezekig, díszletektől a dalokig. És van még egy titok: a társadalom iszonyú éhsége a tisztaságra, a barátságra, a tiszta eszményekre, mindarra, amiről a mű szólni tud.”

Részlet A Pál utcai fiúk című előadásból. (fotó: Gordon Eszter)

16. Dés László, a darab zeneszerzője sok színházi sikert megélt már, de azt mondja, ilyet még sosem. „A közönség az előadás végén szinte minden alkalommal állva énekeli a szereplőkkel a finálé dalát, és szűnni nem akaró tapssal köszönti a szereplőket. Minden előadás egy ünnep, amit nem lehet megszokni, nem lehet megunni. Csodálatos élmény ez egy szerző számára. Olyan zenei világot kerestem, amely illeszkedik a két, fiatal srácokból álló csapathoz, és mindenképpen el akartam kerülni a 19. század végi nosztalgiázást. Ez az egész darab felfogásához illeszkedő elgondolás volt részemről, mert mindenképpen közel akartuk hozni a történetet a mai nézőkhöz. Hiszen akkor jó egy előadás, ha az a mának szól, még akkor is, ha nem ma játszódik a történet.”

Kiemelt kép: Jelenet A Pál utcai fiúkból (Fotó: Gordon Eszter)