A Nemzeti Kulturális Alap idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, melynek alkalomból több napos programsorozatot tartottak a Benczúr Házban. Az esemény fő célja az NKA által támogatott kulturális értékek sokszínűségének bemutatása, valamint a kultúra iránti elkötelezettség tudatosítása és erősítése a társadalom minél szélesebb rétegeiben.

„A Nemzeti Kulturális Alap immáron 30 éve szerves része a magyar kultúra értékteremtő és érték közvetítő jelenlétének, s ebben elévülhetetlen szerepet vállalt szervezetünk létrehozója, az NKA első elnöke, Fekete György. Az ő általa megfogalmazott gondolat szerint az eredeti cél világos: „A Kulturális Alappal azokat a művészeti tevékenységeket kell finanszírozni, amelyek nélkül szegényebb volna a magyar kultúra, de erre a finanszírozásra senki nem képes. A nemzet megmaradásának, vitalitása megőrzésének megkerülhetetlen alapköve a magyar kultúra. Nem véletlenül hasonlította Jankovics Marcell az NKA egykori elnöke a kultúrát az életfához. Ha egy lombos fa formájában képzeljük magunk elé, akkor mi, azaz az NKA vagyunk azok, akik ott állva mellette az öntözőkannát kézben tartjuk, és a gyökérzetét öntözzük. Messziről nézve az impozáns lombkorona a leginkább szembetűnő, de a mi aktív támogatásunk kell ahhoz, hogy a legvékonyabb ágakig is eljusson az éltető energia. A Kulturális Alap szervezete az 1993-as megalapítását követően 2015-ben élt meg egy nagyobb átalakulást, amikortól az EMMI és az MMA megállapodása alapján a Művészeti Akadémia nagyobb arányban vesz részt az NKA szakmai munkájában. Itt szeretném külön megköszönni az MMA minden tagjának azt az értékes segítséget, amit azóta is biztosítanak az NKA szakmai munkájához” – fogalmazott Bús Balázs, az NKA alelnöke az ünnepségen.

Az NKA 2022-ben és 2023-ban összesen 7990 pályázatot támogatott, ezeknek az összköltsége meghaladta az 51 milliárd forintot. A nyertes pályázatok megvalósulásához az NKA több mint 22 milliárd forinttal járult hozzá.

Nyitókép: Bús Balázs (fotó: Steindl Gabriella)