Múlt héten péntektől vasárnapig rengeteg Leopold Bloom lepte el Szombathelyt, hiszen az eredetileg csak Írországban megrendezett esemény ma már komoly hagyományokkal rendelkezik a nyugati megyeszékhelyen is. Az első Bloomsdayt a fiktív események 50. évfordulóján rendezték meg Írországban, a Joyce-kultusz pedig a ’80-as évektől indult, amikor az irodalmi turisták a regény helyszíneire látogattak. Hazánkban 1994-ben tartották az első Bloomsdayt Szombathelyen, mivel Leopold Bloom édesapja, Virág Rudolf Szombathelyről kivándorolt, magyar zsidó.

Az Ír Nagykövetség által támogatott programsorozat természetesen a Fő tér 41. számú háznál található Bloom szobornál vette kezdetét, amelyről helytörténeti kutatások igazolják, hogy az 1800-as években a Blum család otthona volt.

Az Ulysses egy olyan regény, mely egyetlen napon, egyetlen városban játszódik, legfőképpen egyetlen embernek a fejében, egy olyan kortalan regény, amit folyamatosan olvasnak, újraolvasnak, időtlen, örökké él, és fő mondanivalója mindig ugyanaz marad: csak egy világunk van, egy életünk van, szeretnünk kell egymást, bármi is adódik” – fogalmazott Ragmar Almqvist ír nagykövet, aki egyben háláját is kifejezte a város képviselőinek, amiért méltó módon emlékeznek évtizedek óta a kedvenc regényéről.

A hivatalos megnyitó után valóságos összművészeti kavalkád vette a kezdetét: a fényfestéstől kezdve, számos képzőművészeti kiállítást tekinthettek meg az érdeklődök. Az irodalmi blokkban többek között a szombathelyi kötődésű Dragomán Györggyel hallhattak pódiumbeszélgetést, az estéket pedig fergeteges hangulatú koncertek zárták a Kugler, a Túlzás, a Csaknekedkislány, a Mirror Glimpse és a Hundred Sins zenekarok jóvoltából. A rekordszámú látogatónak köszönhetően az biztosan kijelenthető, hogy nem ez volt az utolsó Bloomsday a városban.

Kiemelt kép: Prieger Szabolcs zenész, a Bloomsday főszervezője  és Horváth Soma, Szombathely kultúráért felelős alpolgármestere (fotó: Prieger Szabolcs facebook)