Ezeregyéjszaka / nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház / rendező: Papp Dániel / január 17. 15:00

Az Ezeregyéjszaka meséi egy csodálatosan gazdag mesegyűjtemény, az arab kultúra évszázadokon át érlelt gyöngyszeme. A mágiával átszőtt, kalandos meséket Sehrezádé, Sahriár király ifjú felesége meséli férjének ezeregy éjszakán át, így menekítve magát a biztos haláltól. Éjszakáról éjszakára mindig belekezd egy izgalmas történetbe, de pirkadatig csak a feléig jut, a befejezést a következő éjszakára ígéri. Így, Sahriár kíváncsiságának köszönhetően, mindig túléli a következő napot. A családi előadást Papp Dániel rendezi, a mesék szereplőit Széles Zita, Kirády Marcell, Szabó Márta, Horváth Sebestyén Sándor, Szalay Bence, Gulyás Attila, Jenei Judit és Fodor Boglárka kelti életre.

Così fan tutte / Szegedi Nemzeti Színház – Kisszínház / rendező: Toronykőy Attila /  január 17. 19:00

Bár Mozart Bécsben bemutatott operái közül a Così fan tutte aratta a legnagyobb sikert, a császár halála miatt kilenc előadás után lekerült a műsorról. Lorenzo de Ponte, a szövegíró – anélkül, hogy ez valóban szándékában lett volna – korának erkölcseiről rajzolt sivár képet. A történet szerint az asszonyok hűsége semmit sem ér, pár ügyes bók, szenvelgő sóhaj, a komorna tenyerébe csúsztatott ajándék – és máris megnyílnak az asszonyszívek, hűség, eskü, percek, órák alatt feledve. Mintha csak a Don Juan-történet másik oldalát látnánk: e könnyűvérű társadalomban nincsen szükség szívrabló lovagra, a női szívek fellegvára megnyílik, Don Juan-i ostrom nélkül is. A Così fan tutte beavató előadásként kerül Szegeden műsorra, hogy az operákban kevésbé járatosak is megszeressék a műfajt. A főbbb szerepekben Horák Renáta, Kovács Éva, Dobrotka Szilvia, Máthé Beáta, Balczó Péter, Hanczár György, Koczka Tamás, Szélpál Szilveszter és Andrejcsik István lesz látható-hallható.

A Cosi fan tutte női szereplői (fotó: Szegedi Nemzeti Színház)

Bolyongók / Madách Színház / rendező: Szemenyei János / január 18. 10:30

Szirtes Tamás igazgató a Rocksuli című előadás után azzal kereste meg Szemenyi Jánost, hogy készítsen egy előadás a Webber-musicalben is szereplő, a zenés darabot lassan „kinövő” gyerekekkel. Így született meg a Bolyongók, a Madách Színház legújabb bemutatója, amely igazi zenés űrexpedíciót ígér a tizenéves nézőknek és szüleiknek. A színdarab Arany János, Buda Ferenc, Kosztolányi Dezső, Szabó Lőrinc, Szabó Magda, Tóth Árpád, Zelk Zoltán és Weöres Sándor verseinek felhasználásával készült, a főszerepben Puskás Péter és Kovács Lotti tűnik majd fel a gyerekszínészek mellett.

Ádám almái / tatabányai Jászai Mari Színház / rendező: Vidovszky György / január 18. 19:00

Ádám (Király Attila), a neonáci férfi néhány havi közmunkára érkezik egy távoli plébániára, ahol azt a feladatot tűzi ki maga elé, hogy almás lepényt süt a kert almáiból. Azt gondolja, ezzel könnyen megússza a büntetést, ám ezt az egyszerű munkát sem sikerül akadályok nélkül végrehajtania. Sőt, egy idő után egyre inkább az foglalkoztatja, hogy bebizonyítsa a gyülekezet vezetőjének, Ivánnak (Kardos Róbert), hogy Isten a hibás minden rosszért. Iván viszont minden csapás ellenére rendületlenül, már-már vakon hisz az emberi jóságban és Isten erejében, holott a rábízott emberek folyamatosan kijátsszák, és semmi jele, hogy javukra válna az itt töltött idő. A színdarab, amelyet Pécs, Budapest és Miskolc után Tatabányán is megtekinthet a közönség, Anders Thomas Jensen azonos című, 2005-ös dán-német filmje alapján készült.

Kiemelt kép: Széplaky Petra, Bajcsay Mária, Király Attila az Ádám almái olvasópróbáján (fotó: Prokl Violetta, Jászai Mari Színház)