Utazás az éjszakában / StúdióK Színház / rendező: Fehér Balázs Benő / január 20. 19:00

Eugene O’Neill, amerikai drámaíró legtökéletesebb művének tartják a saját családjának tragédiájából merítő színművét, az Utazás az éjszakában című dráma színházi debütálását azonban már nem élte meg a szerző. Most ezt a darabot állítja színpadra a StúdióK Színház csapata, Fehér Balázs Benő vezetésével. A történet James Tyrone, a sikeres hakniszínész és családja (szanatóriumból hazatérő felesége, Mary és két felnőtt fiuk, ifjabb James és Edmund) egy napját mutatja be, akikhez Cathleen, a konyhalány is csatlakozik. Ahogy közeledik a nyár forróságát enyhítő éjszaka, egyre több kimondatlan sérelem és félelem tör utat magának a szereplők között, de vajon képes-e szembesülni a család a kilátástalan valósággal? Az előadást játssza Spilák Lajos, Hommonai Katalin, Lovas Dániel, Samudovszky Adrian és Pallagi Melitta.

A varjúkirály / Másik Produkció, Rs9 Színház / rendező: Jászberényi Gábor / január 21. 19:00

Jászberényi Sándorról azt tartják, hogy radikálisan kilóg a magyar szépírók sorából, amit bizonyít is eleddig megjelent köteteiben – álljanak ezekben versek, novellák, vagy éppen egy kisregény. Ez utóbbi műfajt képviseli a 2020-ban megjelent könyve, A varjúkirály, amelyből most öccse, Jászberényi Gábor rendezésében készül színpadi adaptáció az RS9 Színházban, a Másik Produkcióval együttműködve. Mihez kezd a hatalommal két fiatal Magyarország déli határvidékén a migránsválság közepén? El lehet-e némítani a lelkiismeret hangjait? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a három színművész, Sebők Maja, Gulyás Hermann Sándor és Jászberényi Gábor, akik egyszerre több szereplőt is életre keltenek a színpadon.

Jászberényi Gábor (Fotó: Rs9 Színház)

Bubamara / Turay Ida Színház / rendező: Halasi Dániel / január 21. 19:00

Jövő héten debütál Topolcsányi Laura Bubamara című zenés játéka a Turay Ida Színházban, a józsefvárosi West Side Story-ként emlegetett két részes zenés játékot Halasi Dániel rendezi. A szívszorító történet természetesen egy olyan szerelemről szól, amelyet mindkét család ellenez, de a fiatalok bebizonyítják, hogy nem számít, hogy valaki Budán vagy a VIII. kerületben lakik, hogy gazdag vagy szegény… csak egyetlen dolog fontos, hogy őszinte szeretettel nézzen a másik szemébe. Az előadás főbb szerepeiben Szőke Laura, Gécsek Bendegúz, Kurkó J. Kristóf, Steinkohl Erika, Topolcsányi Laura és Nyírő Beáta látható.

Don Juan / Pécsi Nemzeti Színház / rendező: Telihay Péter / január 21. 19:00

A Pécsi Nemzeti Színház Molière egyik, műfaját tekintve nehezen besorolható darabjához nyúlt, amikor a komédia és a tragédia határmezsgyéjén egyensúlyozó Don Juan színpadra állítása mellett döntött. A címszereplő alakján keresztül a nézők tűpontos röntgenképet kaphatnak a szerző korának – és sajnos a miénknek is – legnagyobb társadalmi rákfenéjéről, a képmutatásról. Az előadás címszerepét a Jászai Mari-díjas Köles Ferenc alakítja, partnerei mások mellett Urbán Tibor (Sganarelle), Darabont Mikold (Elvira), Széll Horváth Lajos (Don Carlos) és Józsa Richárd (Don Alonso). A díszletet Molnár Anna, a jelmezeket Fekete Katalin tervezte, a rendező Telihay Péter.

Kiemelt kép: Köles Ferenc (Fotó: Pécsi Nemzeti Színház)