Oresztész meg a többiek / Gólem Színház / rendező: Németh Virág / január 21. 19:00

A Gólem Színház Ifjúsági Társulata olyan előadások létrehozásán dolgozik, melyekben a tinédzserek és a fiatal felnőttek kerülnek fókuszba – őszinte, bátor, és persze végtelenül egyedi módon. Legújabb előadásuk Euripidész drámáin alapul, a családtörténetet Ódor Gergő írta. Oresztész fiatal, magányos, befolyásolható és olyan terheket cipel, amikhez igazából már köze sincsen. Anyagyilkos, szerelmes, nagy az igazságérzete, de sorsa nincs a saját kezében. A címben szereplő „többiek” azok az emberek, akik körülveszik őt, a családja, akik beszélnek hozzá. A Németh Virág által rendezett előadásban a Gólem Ifjúsági Társulat ifjú színészei tűnnek majd fel: a címszereplőt Kerekes Márton alakítja, mellette a többi karaktert Páli Szabolcs, Lendvai Péter, Erbszt Anna, Dajka Szúra Szeréna, Lengyel András, Urmai Blanka és Ódor Gergő kelti életre.

Veron / Miskolci Nemzeti Színház / rendező: Szabó Máté / január 21. 19:00

A Miskolci Nemzeti Színházban a világon első alkalommal kerül bemutatásra Selmeczi György, Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző hetedik operája, amely egy tiszta lelkű cselédlány és egy bakaruhás költő hazugságon alapuló, mégis igaz szerelmének történetét meséli el az I. világháború hajnalának varázslatos Kolozsvárán. A darabot Hunyady Sándor Bakaruhában című novellája ihlette, melyet az azonos című, 1957-ben bemutatott Fehér Imre-film tett halhatatlanná. A librettó a 2020 novemberében elhunyt Szőcs Géza utolsó munkája, akinek versei a realista történetet a novella kereteiből kilépve a poézis világába emelik. A Kolozsvári Magyar Operával együttműködésben létrejött produkciót Szabó Máté rendezi, a főbb szerepekben (váltott szereposztásban) Haja Zsolt, Hámori Szabolcs, Covasinschi Yolanda, Kovács Csilla, Balla Sándor, Laborfalvi Soós Béla, Eperjesi Erika, Gáspárik Szilvia Klára, Antal Livia és Varga Andrea lesz látható.

Stubendek Katalin (Fotó: Pécsi Nemzeti Színház)

Otthol, édes otthol / Pécsi Nemzeti Színház – Kamaraszínház / rendező: Telihay Péter / január 22. 19:00

Ősbemutatóval folytatja a kamaraszínházi előadások sorát a Pécsi Nemzeti Színház: Sárosi István drámáját Telihay Péter állítja színpadra. Az Otthol, édes otthol főszereplői idős, csodás férfiak, akik összezárva élnek egy otthon falai között. Lelkük gyermeteg, akár az óvodásoké: morognak, nyafognak, pletykálnak, csúfolódnak, hisztiznek, szeretnek és gyűlölnek. Ha jön az óvónéni, feljelentenek, árulkodnak, smúzolnak, hízelegnek. Az óvónéni-főápoló pedig jön. Elegáns, finom asszony, gyermekkorunk első és öregkorunk utolsó szerelme, akinek kegyeiért öldöklő verseny folyik. Sárosi darabja az öregkor gyönyörű harca az elmúlással, az elveszett fiatalsággal, utolsó roham a soha vissza nem térő, kihagyott sanszokért. Az otthon lakóit Gulyás Dénes, Németh János, Tóth András Ernő, Urbán Tibor, Stenczer Béla, Juhász László, Bánky Gábor és Krum Ádám kelti életre, a szépséges főnővért Stubendek Katalin alakítja, mellettük Uhrik Teodóra, Vlasits Barbara és Füsti Molnár Éva lép színpadra.

A tavasz ébredése / dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház/ rendező: Ivanics Tamás / január 22. 19:00

Wedekind A tavasz ébredése című 1891-ben írt darabjában a család, az iskola és az egyház kontrolláló, szexualitást tagadó szabályrendszere ellen lép fel, és bemutatja, hogyan torkollhat gyerektragédiába az ösztönök elfojtására irányuló szorongató ellenőrzés. A darab a kor erkölcsi sivárságának leleplezésével, a serdülőkori nyílt szexualitás ábrázolásával meglehetős botrányt váltott ki. A dráma főszereplői tizenéves fiatalok, akik tele vannak vágyakkal, érzésekkel, tapasztalni akarnak, felfedezni, megérteni a világot, amiben élnek. Rengeteg kérdésük van, de valamiért kevés a válasz. És ha van, az is inkább kitérő vagy hazugság. Marad a kíváncsiság, a vívódás, az elfojtás, a zűrzavar és végül a tragédia. Frank Wedekind drámája alapján Szász Hanna és Ivanics Tamás készített új adaptációt a Bartók Kamaraszínház számára, amely leginkább a három fiatalra, Wendlára (Fekete Ágnes), Menyusra (Vrabecz Botond) és Marcira (Tóth Mátyás) fókuszál, mellettük Marjai Virággal, Kovács Vandával és Jegercsik Csabával találkozhatunk a Stúdióteremben debütáló előadásban.

Kiemelt kép: Covacinschi Yolanda, Haja Zsolt, Herczenik Anna és Szabó Máté rendező a Veron próbáján (Fotó: Gálos Mihály Samu)