Minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés a Lázár Ervin Program legújabb kiírása iránt, így 2023-ban 129 nyertes szervezet 275 programja valósulhat meg.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium által kiírt Lázár Ervin Program keretében többek között színházi, tánc-, báb- és cirkuszi előadások, komolyzenei hangversenyek, népzenei produkciók, muzeális intézmények látogatása, nemzeti parkok felkeresése, gazdaságokban az őshonos állatok bemutatása és kiemelt kulturális jelentőséggel bíró nemzeti emlékhelyek meglátogatása kategóriákban várták a pályázatokat. A tárca kultúrstratégiai célként tekint a kulturális akadálymentesítésre, vagyis a kultúrához való hozzáférés továbbszélesítésére, a kultúra nemzeti identitást erősítő minőségének támogatására.

A minisztérium tájékoztatása szerint 266 szervezet mintegy 836 programja érkezett be, ezeket egy 15 tagból álló szakmai bizottság tekintette át. Az értékelést követően 129 nyertes szervezet 275 programja valósulhat meg. Előadóművészeti kategóriában 183, múzeumi kategóriában 74, valamint hagyományőrző és nemzeti park kategóriában 18 lehetőség közül válogathatnak az oktatási intézmények. A nagyszámú érdeklődésnek köszönhetően teljesülhet a program fő vállalása, hogy minden magyar diák évente legalább egy alkalommal ingyenesen juthasson hozzá minőségi kulturális élményhez, függetlenül szociális helyzetétől és lakóhelyétől. A Lázár Ervin Program rendezvényei 2023. február 1. és november 30. között zajlanak majd.