Az Országos Széchényi Könyvtár Hangtár nevű digitális adatbázisában található legkorábbi felvételeken a legendás színésznőt, Blaha Lujzát is hallhatják az érdeklődők.

Az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtár gramofonlemez-gyűjteményéből származó, több mint 150 órányi archív hanganyag, amely eddig csupán a könyvtárban kutatható dokumentumokban volt fellelhető, hat évtized magyar vonatkozású hanglemeztörténetét öleli fel: magyar szerzők műveit és magyar előadók felvételeit tartalmazzák, amelyek az 1904 és 1962 közötti időszakban jelentek meg hazai gyártású, vagy külföldi lemezeken.

Az összeállítás elsősorban a különböző zenei műfajokra – operett, sanzon, tánczene, katonadal, korai dzsessz, magyar nóta, népzene, klasszikus zenei hanganyagok – koncentrál, de prózai hangdokumentumok is helyet kaptak a válogatásban.

A célzott kereséshez az adatbázisban többszempontú keresőrendszer áll rendelkezésre. A tájékozódást gazdag tárgyszókészlet, részletes bibliográfiai adatok, és jó minőségben digitalizált címkefotók is segítik.

A kezdeményezéssel kapcsolatos további információk az intézmény honlapján olvashatók.

Kiemelt kép: fotó az egyik hanglemezről (Fotó: Országos Széchenyi Könyvtár)