A múlt héten számoltunk be arról, hogy a közmédia kulturális tévéadóján, az M5-ön július közepén bemutatják a próza és a tánc ötvözéséből született Gellérthegyi álmokat (Thália Színház), valamint a Luxemburg grófja (Operettszínház) egyik idei előadásának felvételét. A csatornán a hónap végén is találhatnak maguknak érdekességet a színházkedvelő nézők, ugyanis három különleges produkciót is képernyőre tűznek.

A sort július 23-án, 21 órakor a Jézusfaragó ember nyitja. A Békéscsabai Jókai Színház 1993-ban mutatta be Nyírő József érdélyi magyar író egyik legelső művének színpadi adaptációját. A Jézusfaragó ember volt az író 1924-ben megjelent novelláskötetének címadó szerzeménye. A havasi játék helyszíne egy erdélyi kis falu, főhőse pedig Ajnádi Ferenc, szobrász. A művész élete fő művén, egy fából faragott Krisztuson dolgozik, és azt reméli, az ebből befolyó pénzből végre jóra fordulhat családja nehéz sorsa. A kis falu közössége azonban elutasítja a megrázó, szomorú Krisztus ábrázolást. Ajnádi azért, hogy pénzhez jusson, felmegy a havasokba és beáll a favágók közé.

A természet zord törvényei és a keserves fizikai munkát megismerve rádöbben arra, hogy az embereknek, akik összetartanak, egymást segítik, derűt, szépséget kell adni, ezért nekiáll megfaragni a gyermek Jézust. Az előadás rendezője Csiszár Imre volt, a főszereplőt pedig Bartus Gyula alakította. A további szerepekben mások mellett Darkó Évát, Gáspár Tibort, Mádi Szabó Gábort, Horváth Margitot, Tomanek Gábort, Kovács Editet és Matus Györgyöt is láthatják majd a nézők a színházi felvételen.

Pillanatkép a Carmina Buranából (fotó: Tarnavölgyi Zoltán)

A Jézusfaragó embert követi július 24-én a 21:05-kor kezdődő Carmina Burana közvetítés. A Szegedi Kortárs Balett világsikerű produkciója 2017-ben különleges módon került bemutatásra a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán. A már több mint 15 éve játszott balettelőadás kiegészült együttessel, szólistákkal és szimfonikus zenekari kísérettel, felejthetetlen élménnyel ajándékozva meg a Dóm téri közönséget. Juronics Tamás koreográfiáját július végén azok is láthatják, akiknek eddig még nem volt szerencséje ehhez a varázslatos táncelőadáshoz. Közreműködik a harmincéves Szegedi Kortárs Balett mellett a Vaszy Viktor Kórus és a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a karmester Gyüdi Sándor volt.

Pillanatkép a 2017-es Budavári Palotakoncertről (fotó: palotakoncert.hu)

A színházi produkciók sorát az M5-ön július 27-én 21 órakor a 2017-es Budavári Palotakoncert Sissi nyomában című műsora zárja. A minden év augusztus 20-án megrendezésre kerülő gála tematikáját két évvel ezelőtt Sissi hercegnő ihlette, a szervezők ezért a magyar operettszerzők mellett a műfaj jeles bécsi képviselőinek műveit is megidézték. A produkcióban színpadra léptek az Operettszínház kiváló szólistái, vendégként érkező osztrák énekesek, valamint a teátrum ötventagú szimfonikus zenekara és balettkara. A koncert szerkesztője Kerényi Miklós Gábor volt, rendezője Somogyi Szilárd.

Kiemelt kép: Jelenet a Jézusfaragó ember című előadásból (fotó: Békéscsabai Jókai Színház)