2013-ban, a Magvető gondozásában jelent meg Székely Csaba dráma trilógiája, a Bányavidék, ám már ezt megelőzően is felkavarta a kortárs irodalmi szcéna mellett a színházi világot is, ugyanis a kötet első darabja 2012 márciusában már debütált a Pinceszínházban. A Bányavirág című előadást Csizmadia Tibor rendezte, az alkoholizmust, a munkanélküliséget és az ezekből fakadó öngyilkosságot középpontba állító mű azonnal meghozta a szerző számára Színházi Dramaturgok Céhe, majd a Színházi Kritikusok Céhe elismerését, Székely az évad legjobb drámája díjak mellett megkapta a Szép Ernő-jutalmat is. A produkció a VIDOR Fesztiválon is tarolt, a legjobb kamaraszínházi előadás elismerése mellett Kaszás Gergő a legjobb férfi alakítás díját is bezsebelte.

Ugyanebben az évben tartották a második rész premierjét, ám ennek már a Szkéné Színház adott otthont, a FÜGÉ-vel koprodukcióban készült előadás rendezője ezúttal is Csizmadia Tibor volt. A Bányavakság a korrupciót és az idegengyűlöletet állította fókuszba. 2013-ban vált teljessé a trilógia, ekkor debütált ugyanis ismét a Szkénében a Bányavíz, ismét a Jászai Mari-díjas rendező vezetésével, amely elsősorban a papok magatartását boncolgatta. A díjak ezúttal sem maradtak el, az Irénkét megformáló Bozó Andrea elnyerte a legjobb mellékszereplő elismerését a Színikritikusoktól, majd a VIDOR Fesztiválon is.

Most pedig érdekes jubileumhoz ér a Bánya-sorozat, március 11-én 83. alkalommal lesz látható a Bányavakság a Szkénében, ez lesz egyben a trilógia 250. előadása (A Bányavirág a Pinceszínházban 115., a Bányavíz a Szkénében 52. előadásán van túl.). Kaszás Gergő, Bozó Andrea és Tóth József az összes előadásban szerepel, Eke Angéla és Epres Attila kettő-kettőben, Vándor Éva és Ágoston Péter pedig egy-egy részben kelti életre Székely Csaba karaktereit.

Kiemelt kép: Epres Attila és Kaszás Gergő (Fotó: Pinceszínház)