A Szabadtéri Színházak Szövetsége jubileumi évfordulóhoz érkezett: 25 éves a szakmai szervezet, amelyhez országszerte immár 14 rangos tagintézmény tartozik. 2021 nyarán összesen 450 ezer nézője volt programjaiknak, 60 bemutatót tartottak, 650 előadást játszottak, jövőre pedig először rendezhetik meg a Szabadtéri Színházak Fesztiválját, jelentette be Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke a november közgyűlésen.

Gedeon József, a Gyulai Várszínház akkori igazgatója és Mátyás Irén, a Zsámbéki Nyári Színház akkori vezetője kezdeményezésére hivatalosan 1997-ben jegyezték be a Szabadtéri Színházak Szövetségét, de már egy évvel korábban, 1996-ban megtartották alakuló ülésüket, amelyen megfogalmazták alapelveiket, például azt is, mit tekintenek szabadtéri színháznak, például ne csak befogadjon produkciókat, legyen saját bemutatója is. A csatlakozás kritériumai között pedig kezdettől szerepel: az intézmény legalább nyolc éve folyamatosan tevékenykedjen, együttműködjön a település önkormányzatával, vállaljon közszolgálati feladatokat is, műsorpolitikája a minőség és az értékteremtés igényével készüljön. Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének jelenlegi elnöke – egyben a Kőszegi Várszínház igazgatója – a negyedszázaddal ezelőtti indulást is felidézte a társaság novemberi, szakmai workshoppal egybekötött kőszegi közgyűlésén.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad nézőtere (Fotó: programturizmus.hu)

A Szövetségnek jelenleg 14 tagszervezetük van 14 különböző adottságú helyszínen: az Agria Nyári Játékok (Eger), az Esztergomi Várszínház, a Gyulai Várszínház, a Kisvárdai Várszínház, a Kőszegi Várszínház, a Kultkikötő (Balaton), a Kvártélyház Szabadtéri Színház (Zalaegerszeg), a Margitszigeti Színház, a Nagyerdei Szabadtéri Játékok (Debrecen), a Szarvasi Vízi Színház, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Szentendrei Teátrum, a Városmajori Szabadtéri Színpad, valamint a Zsámbéki Nyári Színház.

A novemberben tartott közgyűlésen Pócza összegezte az idei nyári időszak eredményeit, tapasztalatait. A Szövetség tagjainak 2021-ben közös jelmondata: „Szabadtéren – szabadabban” volt, az ehhez kapcsolódó közös kommunikációs kampányuk jól sikerült, soha ennyien nem látogattak el a rendezvényeikre, az előző esztendőhöz képest több mint duplájára nőtt a szabadtéri nézőszám ebben az évben. Nyilván ehhez az is hozzájárult, hogy a járvány harmadik hulláma utáni nyáron a nézők már nagyon igényelték a kulturális élményeket, sokan maradtak itthon, és számukra leginkább a hazai szabadtéri hangulatos helyszínek tűntek a legbiztonságosabbnak. 2022 nyarán a tervek szerint Budapesten rendezik meg az első Szabadtéri Színházak Fesztiválját a Kulturális Államtitkárság támogatásával.

A szakmai workshoppal egybekötött találkozón arról is szó esett, hogy a Szövetség tagintézményei a jövő évadot a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének kezdeményezéséhez, a Grand Openinghez csatlakozva indítanák. Beszéltek a szabadtéri helyszínek 2022-es nyári terveiről is. Jövőre például fennállásának 100. évfordulóját ünnepli a Városmajori Szabadtéri Színpad, amelyhez kapcsolódóan külön minifesztivált szerveznek. A Kőszegi Várszínház ugyancsak egyedi összművészeti fesztivált tervez 2022-re, alapításának 40. évfordulójára. A Kultkikötő jövőre a 17. évadját kezdi meg, a Balaton körüli legnagyobb fesztivál helyszíneinek száma hatra bővül: Alsóörs is bekapcsolódik a rendezvénysorozatba Balatonföldvár, Balatonszárszó, Balatonboglár, Balatonfenyves és Badacsony mellett. A Gyulai Várszínház 2022-ben is megtartja az elmúlt években kialakult évadszerkezetet a hangsúlyos fesztivál-programsorozatokkal: Shakespeare Fesztivál, Erdélyi Hét, illetve jövőre Tamási Áron Napokat rendeznek. A Margitszigeti Színház programjainak egy része a Petőfi emlékévhez kapcsolódik, és kiemelkedő esemény lesz az itteni nyitókoncert a Nemzeti Filharmonikusokkal. A Kisvárdai Várszínház a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválját tartja 2022. június végén. A Margitszigeti Színház, a Szegedi Szabadtéri Játékok pedig már meghirdette jövő évi programsorát.

Szegedi Szabadtéri Játékok (fotó: Duscha Béla)

A Szabadtéri Színházak Szövetségének kőszegi találkozóján mindannyian egyetértettek abban: feladatuknak tekintik az akadálymentességre törekvést, a környezettudatos szemléletformálást is – több tagintézmény már bekapcsolódott a magyarországi Zöld Színházi Projektbe –, közös kampányt indítanak 2022 nyarán, terveznek egy átfogó közönségkutatást, és keresik annak az útját, miként csatlakozhatna a Szabadtéri Színházak Szövetsége az Európa Kulturális Fővárosa 2023 – Veszprém-Balaton kreatív régiós programjaihoz.

Kiemelt kép: A Szabadtéri Színházak Szövetségének novemberi közgyűlésének résztvevői (Fotó: Szabadtéri Színházak Szövetsége)