A Gramofon folyóirat 1996 és 2021 között megjelent írásaiból készült válogatáskötet, amelyet a Gramofon 25 – Zenetudományi és zenekritikai antológia címmel kereshetünk a boltokban. A klasszikus zene, a jazz és a népzene kedvelői egyaránt találhatnak csemegéket a mintegy 350 oldalas kötetben.

A Gramofon – Klasszikus és Jazz című folyóiratot Bősze Ádám, Retkes Attila és Zipernovszky Kornél alapította 1996 nyarán, amelyben esszéket, tanulmányokat, interjúkat, feature-cikkeket és recenziókat közöltek a klasszikus zene, az opera, a jazz, a népzene és a világzene témakörében. A Gramofon az egyetlen olyan magyarországi nyomtatott folyóirat, amely professzionálisan, részletesen foglalkozik az említett műfajokkal. A lap szerzői többek között elismert szaktekintélyek és fiatal zenetörténészek, de olykor-olykor kiváló előadó- és alkotóművészek is csatlakoznak az újságiírói körhöz. A Gramofon a magyar zenei élet szereplőit, a szakmát is szeretné megszólítani, elsődleges célcsoportja és elért közönsége azonban mindmáig a klasszikus zene és a jazz iránt érdeklődő, hangversenyre járó, nem kizárólag szakmai közönség.

A folyóirathoz internetes tartalomszolgáltatás, valamint évek óta könyvkiadás is kapcsolódik. A lap alapításának 25. évfordulójára most egy különleges antológiával készültek: a most megjelent kötet újra közli a legendás hanglemez-történész, Oldal Gábor Kis magyar gramofonológia című sorozatát: a 18 írás eredetileg 1997/98-ban látott napvilágot. Önálló fejezetben emlékeznek megbecsült szerzőikre, Ujházy Lászlóra és Uhrman Györgyre. A kötet ezt követően változatos tematikájú esszéket és tanulmányokat közöl, többek között Ajtai Péter, Darvay Nagy Adrienne, Endrődiné Pásku Veronika, Magyar Kornél, Szilágyi Szabolcs, Kusz Veronika, Geiu Rämmer vagy Turi Gábor írásaiból válogatva. Az utolsó fejezet, amely a Hanglemezek bűvöletében címet viseli, a több ezer megjelent recenzió közül kínál hanglemezkritikákat a zenebarátoknak.

Kiemelt kép: Gramofon 25 borítórészlet (Fotó: gramofon.hu)