Január 10-én 25. alkalommal kerül játszásra a Totth Benedek regénye alapján készült Holtverseny című monodráma az Átriumban.

Totth Benedek Holtverseny című műve 2014-ben látott napvilágot, megjelenése óta az egyik legnépszerűbb kortárs regényként tartják számon. A kamaszok körében kultkönyv lett, egyes gimnáziumokban tananyag, több nyelvre is lefordították. Nem sokkal a Margó-díjas kötet megjelenése után körbejárt a hír, hogy filmet akarnak készíteni az anyagból, de a projekt nem jutott túl a tervezés fázisán. 2021 októberében azonban monodrámaként kelt új életre a történet, Katona Péter Dániel színészhallgató előadásában. A Kovács Máté, Nyulassy Attila és Ugrai István által színpadra írt változat nagy sikert aratott Szabadkán, a tavalyi Desiré Fesztiválon és a szegedi THEALTER Fesztiválon is.

„A történet logikusan felépítve halad a végkifejletig. A rendező, Kovács Máté és az összes szereplőt alakító Katona Péter Dániel hihetetlen energiát fektettek bele, és természetesen a szövegkönyv alkotói is csodás munkát végeztek. Nagy élmény volt számomra, hogy az alkotók ennyire hűek maradtak az eredeti szöveghez, de közben rengeteget hozzá is tettek, és úgy formálták színpadra, hogy önálló műként is megállja a helyét. Az előadás minden pillanatán éreztem, hogy hihetetlen munkával, odaadással készült, és a saját jogán is nagyon erős darab született. Péter színpadi jelenléte döbbenetesen erős. Már csak az ő lenyűgöző alakítása miatt is érdemes megnézni a Holtversenyt” – mondta el a regény szerzője, Totth Benedek a színpadi adaptációról, amely a  bemutatót követően jelentős kritikai sikert is aratott, egyként méltatva az előadás összes szerepét és narrátorát alakító Katona Péter Dániel játékát. „A regény megpróbál rávilágítani arra, (…) hogy nem tudjuk, valójában kik a gyerekeink. Az ember eredendően nem gyilkos, azért válik azzá, mert nem figyelnek rá vagy verik őt a szülei, háttérbe van szorítva, legalábbis szerintem. Úgy gondolom, hogy a regényben nincsen akkora felelősség a szereplők vállán, mert az, amire képesek, nem csak az ő hibájuk” – mondja az előadást játszó színművész. 

Kiemelt kép: Katona Péter Dániel a Holtverseny című előadásban (Fotó: Lakatos Péter)