Szeptember 3. és 12. között rendezik meg a 25. Zsidó Kulturális Fesztivált, amely hét helyszínen – a Dohány utcai, a Frankel Leó úti, a Hegedűs Gyula utcai, a Rumbach utcai zsinagógában, a Bálint Házban, a Magyar Zene Házában és a Papp László Budapest Sportarénában – több zenei és irodalmi programmal is várja a nézőket.

A fesztivált a Jávori Fegya által vezetett Budapest Klezmer Band koncertje nyitja, és a szintén 25 éves jubileumát ünneplő, Masa Tamás által vezetett Sabbathsong Klezmer Band fellépése zárja. Külföldi vendégként köszöntheti a közönség az izraeli Voices of Yemen együttest, az Omri Mor Triót és Alex Jacobowitz marimba- és xilofon-művészt is. Világpremierre készül a Leonyid Gutkin által vezetett Binah Orchestra, amely erre az estére hazai és nemzetközi fellépőkkel egészül ki: az izraeli Amber Revival formációt alkotó Netta Nimrodi és Arie Burshtein, a Rox Brothers zenekart megalapító orosz Alex és Nikita Pozdnyakov, valamint Viktoria Koloszova énekesnő csatlakozik az együtteshez.

A publikum a magyar zenei élet olyan elismert énekeseivel is találkozhat, mint Malek Andrea, Szulák Andrea, Falusi Mariann, Veres Mónika Nika, Pásztor Anna, Janicsák Veca, Müller Péter Sziámi, Dés László, Vastag Tamás, de színpadra lép még Illényi Katica, Korcsolán Orsolya, Klein Judit, Jáger Bandi, Balogh Kálmán, Lukács Miklós, Szives Márton, Nógrádi Gergely, Banda Pál, a Voice&Brass, a Debrecen Dixieland Jazz Band és a Klezmerész együttes is. Mellettük olyan énektudásukkal is kiemelkedő színészek is érkeznek, mint Gubik Petra, Ónodi Eszter, Koós Réka, Hámori Gabriella, Janza Kata, Fesztbaum Béla, Bereczki Zoltán, Szabó P. Szilveszter, Csonka András, Kamarás Iván, Máté Gábor és Mácsai Pál.

Kiemelt kép: Budapest Klezmer Band (Fotó: Zsidó Kulturális Fesztivál)