Az Off, valamint a Menekülés a rövidfilmbe események megszűnésével némi űr keletkezett a hazai filmes fesztiválok palettáján, ennek kitöltésére alapították meg 2005-ben a legelső BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált, amely idén már 19. alkalommal várja majd az érdeklődőket augusztus 29. és szeptember 3. között. Az eseményen 23 ország (hazánkon kívül sok más mellett Spanyolország, Franciaország, Németország, Olaszország és Kanada) 64 alkotása száll versenybe, amik közül 45 fikciós, 12 animációs és 7 kísérleti film lesz látható a Puskin moziban, a megújult Art+ Cinema moziban, továbbá a szentendrei P’Art moziban, míg a kísérőprogramoknak az Olasz Kutatóintézet ad helyet. 

A BuSho megnyitója az Olasz Kutatóintézet Verdi termében lesz augusztus 29-én, és ugyanott adják majd át a díjakat is a győzteseknek szeptember 1-jén. Lesz egy diák- és egy nemzetközi zsűri is, összesen 3 fődíjat, 5 kategóriadíjat, valamint 2 különdíjat vihetnek majd haza a legjobb alkotások és alkotóik. A szervezők elmondása szerint a nemzetközi filmes prezentációk mellett többek között panorámavetítésekkel, workshopokkal, a FESTINET nemzetközi rövidfilmhálózat válogatásával, valamint koncertekkel is várja az érdeklődőket az esemény, amelynek fő támogatója a Nemzeti Filmintézet. 

Ami a tartalmat illeti, a fikciós rövidfilmek között Gyimesi Anna Affrikáta, Szelestey Bianka Pragma, Karácsony Péter Vasárnapi emberrablás és Füzes Dániel Hogy ne győzzünk munkái kaptak helyet. Az animációs kategóriában Turai Balázs (Amok), Mira Zénó (Fox Tossing), Erhardt Domonkos (Szemem sarka) és Bárány Dániel (Vacsora) képviselik Magyarországot, a kísérleti filmek között pedig Olasz Renátó (Hungarian Flesh Flash) és Szuromi Mátyás (Mesto) rendezései szállnak versenybe. 

További részletekért érdemes meglátogatni a hivatalos honlapot.

Kiemelt kép: Kováts Adél az Affrikáta egyik jelenetében (Fotó: Nemzeti Filmintézet)