A Déryné Program nagy népszerűségnek örvendett és rendkívüli sikereket könyvelhetett el eddigi kétéves működése alatt. Az Országjárás alprogram támogatásának köszönhetően az előadások ingyenesen vagy maximális 200 Ft-os regisztrációs jegy megvásárlása ellenében tekinthetők meg, valamint a befogadóhelyeknek is csupán egy jelképes összeget kell kifizetniük a produkciókért, ennek köszönhetően még a legkisebb települések és az ott élők is élni tudnak a program által kínált lehetőséggel. A négy alprogramban megvalósult előadások száma mára elérte a 1000-et, amelyet több, mint 150.000 néző láthatott közel 400 kistelepülésen. Az Országjárás alprogram most újabb 21 előadással bővült, az immáron 98 produkciót felvonultató repertoárra továbbra is a műfaji sokszínűség a jellemző.

Az újonnan bekerült előadások között szerepel például az Angyalföldi Vadrózsa és Vadvirág Táncegyesület Elfeledett legényesek, a Bekecs Néptáncszínház Tóték, a Darócok Alkalmi Társulás Vagyok, mert hiányzom valahonnan, a Forrás Kulturális Alapítvány Emigránsok, a Kelet-Nyugati Alkotóműhely Csillag a máglyán és a KL Színház Alaine – Ideje a meghalásnak című előadása. A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház négy produkcióval (A tanítónő, Énekes madár, IV. Henrik, Káin és Ábel), míg a Nemzeti Színház további két előadással (Hoztam valamit a hegyekből – Mezei Mária, Pustol a hó) került be a programba. A zenés színházat kedvelők a COOPERA Művészeti Nonprofit Kft. Országjáró Bánk bánjának, a Lantart Produkció Mária evangéliumának, valamint a Sensum Arts Gül babájának örülhetnek. Emellett szerepel a repertoáron Eperjes Károly “Az igazat mond, ne csak a valódit!” című önálló estje, Földes László HOBO Hármasoltár című produkciója, a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház Anjou a Liliom útvesztői, a Spectrum Színház Caligula helytartója, Szolnoki Szigligeti Színház Bakaruhában című előadása, valamint a Versszínház a Versszínházház az ismeretlen Petőfiről – A szőlőszem című darabja.

A jelentkezési időszak az őszi szezonra már elindult, június 30-ig várják az intézmények jelentkezését, akik közel 100 előadás közül választhatnak.

Kiemelt kép: Jelenetkép az Emigránsok című előadásból (Fotó: Forrás Kulturális Alapítvány)