A 21. alkalommal megrendezett Magyar Festészet Napja programsorozat keretén belül több mint száz kiállítás várja az érdeklődőket a fővárosi, vidéki és határon túli helyszíneken november közepéig. Az idei év fő kiállítása az Élő Magyar Festészet című tárlat lesz Törökbálinton.

Az évente megvalósuló rendezvénysorozatot október 18., Szent Lukács, a festők védőszentjének ünnepe köré szervezik. A több mint egy hónapon át tartó eseménysorozat célja, hogy erősítse a köztudatban a kortárs festészet jelentőségét és hangsúlyozza szerepét a hazai kulturális életben, miközben a szakma képviselőit összefogja, erősíti a művészközösséget. A programsorozat alkalmából a Magyar Festészet Napja Alapítvány kurátorainak A mi ügyünk címmel nyílt ingyenes kamarakiállítása az Óbudai Társaskör Galériában a múlt héten. A kiállításon 17 művész – többek között Bráda Tibor, Bukta Norbert, Horváth Dániel, valamint Vincze Angéla –  művei, egyebek mellett klasszikus olajfestmények, akvarellek és pasztellképek láthatók november 10-ig. Verebes György festőművész, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője elárulta, hogy a rendezvénysorozat felépítése szerint két nagy egységre tagolható: az alapítvány által saját forrásból megrendezett események, köztük az országos jelentőségű Élő Magyar Festészet című tárlat, valamint a csatlakozó kiállítások, amelyek a hazai tárlatok mellett a Kárpát-medence magyarságának művészeti eseményeit is felölelik. 

Az eseménysorozathoz csatlakozók között megtalálhatók Magyarország legjelentősebb intézményei, mint a Műcsarnok vagy a Vigadó, de a falvak művelődési és közösségi házai is. Az idei év fő kiállítása és egyben a szakmai díjátadónak helyet biztosító rendezvény az Élő Magyar Festészet című országos, központi tárlat, amely október 14. és november 14. között várja a látogatókat a törökbálinti Gallery Maxban. Az alapítvány saját szervezésű programjai között szerepel többek között a Mester Galéria és Közösségi Térben október 4-én megnyílt Szinonima; valamint a Zikkurat Galériában október 18-tól látogatható Női vonal XII. című tárlat is. Október 19-én a Magyar Festészet Napja Újbudán címmel szerveznek programokat, amelynek részeként az egyebek mellett a Bartók 1. Galériát, a Godot Galériát, valamint a Karinthy Szalont felölelő, Sipos Endre művészetfilozófus és Tenk Dóra művészeti mentor által vezetett sétákat is szerveznek.