Közel két évtizede vonzza a világ minden pontjáról a komolyzene rajongóit a Müpa egyik legrégebbi sorozata, amely egyben a régió egyik legjelentősebb kulturális eseményévé vált. A Budapesti Wagner-napok 2025-ben visszatér korábbi hagyományaihoz, a fesztivál ideje alatt több közönségkedvenc produkció is újra látható lesz, az estéket pedig a legkiválóbb hazai és nemzetközi előadók teszik feledhetetlenné.

Wagner fiatalkori operája, a Tannhäuser egészen a XIII. századba röpíti vissza a közönséget, a cselekményben felvetett kérdések mégis épp annyira aktuálisak voltak a zeneszerző korában, mint napjainkban. A Matthias Oldag rendezésében első ízben 2018-ban bemutatott előadás 2025. június 6-án és 29-én lesz látható a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe, a címszereplőt Marco Jentzsch alakítja. A nürnbergi mesterdalnokok különleges helyet foglal el a zeneszerző életművében: ez az egyetlen vígoperája, amely közvetlenül a Trisztán és Izolda után, de még a Siegfried előtt készült el. A 2016-ban Michael Schulz rendezésében bemutatott darab 2025. június 26-án és 28-án kel új életre Fischer Ádám vezényletével, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara, valamint a Nemzeti Énekkar közreműködésével, olyan énekesek előadásában, mint Eric Cutler, Bo Skovhus, Pasztircsák Polina és Cornel Frey. A walesi származású basszbariton, Bryn Terfel a Met színpadán Wotant alakította, de repertoárján ugyanúgy szerepelnek Mozart és Puccini darabjai is, mint musicalek. Bravúros énektechnikája mellett színészi jelenléte is a legkiválóbb előadók közé emeli, éppen ezért ígérkezik kihagyhatatlannak 2025. június 8-i áriaestje, amely során kizárólag Wagner műveinek részleteit szólaltatja meg. Négy szerep, négy egyéniség elevenedik meg hangján: A nürnbergi mesterdalnokok Hans Sachsa, a Tannhäuser Wolfram von Eschenbachja, A walkür Wotanja és A bolygó hollandi sorsverte hajósa.

2025-ben nem kerülnek műsorra a Ring-ciklus darabjai, ám a Müpa a fesztivál hónapjában több olyan produkcióval is készül, amelyek teljes értékű Wagner-élményt kínálnak a rajongóknak, de az átmeneti szünetet követően 2026-ban újra visszatérnek a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem falai közé a Walhalla lakói.

Kiemelt kép: Bo Skovhus (Fotó forrása: Müpa)