Kezdetét vette a Tündérkert című magyar történelmi-politikai thriller forgatása. A 8 részes sorozat Móricz Zsigmond háromkötetes Erdély-trilógiájának első, Tündérkert című kötete alapján készül, a televíziós bemutató 2023 szeptemberében várható.

A Megafilm Tündérkert című sorozatában, Móricz Zsigmond 1922-es regénye nyomán a XVII. századi Erdély izgalmas politikai és színes társadalmi világa elevenedik meg, szerelemmel, intrikákkal, súlyos döntésekkel és csavaros fordulatokkal átszőve, a korszak két meghatározó férfiújának, Bethlen Gábor és Báthory Gábor főszereplésével. „Majdnem 4 éve dolgozom ezen a sorozatterven, kiemelt öröm volt számomra amikor elnyertük a Nemzeti Filmintézet támogatását a sorozatra vonatkozóan, és az MTVA is koprodukciós partnerként csatlakozott” – árulta el Helmeczy Dorottya producer. – „Erdély történetének és történelmének a filmes feldolgozása arról is szól, hogy ami a magyar nemzet egysége az – húzódjék bárhol is a határ – örökké büszkeség lesz. Hit és elengedhetetlen fontosságú teendő. Erdélyi születésű filmesként azt ígérem a nézőknek, hogy olyan történetet kapnak, amit meg kell, hogy ismerjünk, és olyan kivitelezésben, ami egy karakterközpontú, egészen elemelten mesés világban játszódó, korabeli politikai thriller. A Megafilm profiljához hűen, 2023 legjelentősebb és legnépszerűbb sorozatát szállítjuk a nézőknek.”

Helmeczy Dorottya (Fotó: Megafilm)

A televíziós sorozatot Madarász Isti rendezi, aki a Hurok című thrillerrel robbant be a köztudatba. „Azonnal megfogott, hogy mennyire különlegesen erős hangulata van a forgatókönyvnek. Egy százéves regénytől talán sokan egy ósdi és poros történetet várnának, de a Tündérkert meglepően komor, drámai, kegyetlenül csavaros, erőszakos és szexi” – mondta Madarász. – „Miközben olvastam, az volt az érzésem, hogy az írók fogták a modern politikai drámasorozatok sötét és fondorlatos ármánykodásait és középkori kulisszák közé helyezték. Képzeljük el a Kártyavár című sorozat összes gonosz cselszövését és váratlan fordulatát – csak nem a Fehér Ház folyosóin, hanem a kolozsvári fejedelmi palota termeiben, Báthoryval és Bethlennel a középpontban.”

Az alkotók kiemelet figyelmet fordítottak a történelmi háttérre is. Oborni Teréz történész szakértőként segíti a produkció létrejöttét: „A forgatókönyvíró csapattal elmélyült közös munkát végeztünk, jóleső érzés volt megtapasztalni, hogy az alkotók komoly gondot fordítottak a történelmi háttér, a korabeli anyagi kultúra, és a mindennapi élet különféle jelenségei, például az étkezési szokások, a lakáskörülmények vagy akár – érdekességképpen említem meg – a XVII. századi káromkodások megismerésére. Az egyik legizgalmasabb feladatom volt a szereplők személyiségére vonatkozó történeti források összegyűjtése, amelyek kiegészíthették a regényben ábrázolt karakterekről meglévő ismereteinket.” 

A forgatás előreláthatólag 95 napig fog tartani, amelyből 21 napot a stáb a föld felszíne alatt fog eltölteni. A szereplők számát tekintve is grandiózus produkcióról lesz szó: több mint 70 magyar és 15 erdélyi színész, valamint 1600 statiszta és kaszkadőr tűnik majd fel a képernyőn. Móricz Zsigmond regényét Bereményi Géza, Tasnádi István és Horváth András Dezső adaptálja, Jeli Viktória epizódíró segítségével. Az operatőr Garai Gábor, a vágó Rumbold László, a látványtervező Pintér Réka, a jelmeztervező Zelenka Nóra.

Kiemelt kép: Madarász Isti (Fotó: Garai Gábor/Megafilm)