Augusztus 10. és 15. között, három év után újra megrendezésre kerül – némi változtatással – a Sziget Fesztivál.

„1993-óta annyira biztos volt, hogy évente összegyűlünk a Hajógyári-szigeten, hogy senki sem gondolta volna, hogy lesz év, amikor nem lesz Sziget. Pláne, hogy egymás után két fesztivál is elmarad” – mondta el Kádár Tamás, a Sziget főszervezője. – „Idén azonban már nagyon készülünk a sorban 28. Szigetre, ami egy nagy visszatérés lesz világsztárokkal, nagy kedvencekkel, az elmaradt szezonok alatt befutott előadókkal és a Szigettől megszokott műfaji sokszínűséggel. Az biztos, hogy idén kihagyhatatlan lesz a Sziget.” Kádár a napokban tartott sajótájékoztatón kitért az ukrán háborús helyzetre is: leszögezte, hogy a Sziget a maga eszközeivel mindig a béke pártján áll és elítéli az orosz háborús agressziót. „Minden embernek és nemzetnek joga van megvédeni a szabadságát, a Sziget pedig a története során mindig kiállt a békéért és a szabadságért.” A Szervezőiroda ezért is vett részt egy ukrán kezdeményezésre létrejött, 20 európai ország összefogásával megvalósult Nemzetközi Jótékonysági Koncert-Maraton, a #StopWar lebonyolításában, illetve a fesztivál ideje alatt a Music Saves Ukraine kampányhoz is csatlakoznak.

Néhány fontos változás is történt az idei rendezvénnyel kapcsolatban. Így például teljesen megszűnik a 0. és -1. nap, idéntől hat teljes értékű, minden programhelyszínén aktív fesztiválnapból áll majd a Sziget. A szervezők igyekeznek a környék forgalmát is mentesíteni, ezért a beléptetési rendszer a „K” híd belső oldalára kerül át. A várhatóan nagy forgalmat, illetve teltházat ígérő napok miatt a szervezők a belső forgalmat is újratervezték. Újdonság lesz, hogy idéntől a látogatók is átélhetik a VIP élményt, a megvásárolható VIP jegyek egyszerre 4 VIP-szektorba is belépést engednek, amiket a Nagyszínpad (H&M Sziget VIP), a FreeDome, a Colosseum és a Ticketswap Party Aréna mellett alakítanak ki.

Pillanatkép a Sziget Fesztivál 2022 sajtótájékoztatójáról (Fotó: Sziget Fesztivál)

A környezetvédelmi elköteleződés továbbra is töretlen, a Greener Sziget új elemekkel egészül ki idén. Egy CO2 kompenzációs erdő kialakításához is hozzájárulhatnak azok a látogatók, akik a jegy mellé „vásárolnak egy fát” is. A vendéglátás is megújul idén és a minden igényt kiszolgáló blokkokból száműzik a hulladékot képező műanyagot, továbbra is használják a re:poharat és a lebomló étkészletet, valamint a fókuszt a keletkező hulladék visszagyűjtésére helyezik. A Sziget egy területét, nagyjából a III. kerület szomszédságában húzódó galériaerdő menti részt, az ott lévő védett flóra miatt lezárják a közönség elől, igazodva a főváros és a WWF által végrehajtott természetvédelmi területté történt átminősítéshez.

A Főváros és a Sziget a biztos jövő érdekében egy 5+5 éves megállapodást is aláírt, amelynek az idei lesz az első éve. Ezzel kapcsolatban Faix Csaba, a Budapest Brand vezérigazgatója elmondta, hogy „a Sziget Budapest elsőszámú turisztikai attrakciója. A közel 100 országból érkező fesztiválozó a város jó hírét viszi szerte a világban, ami kulturális és turisztikai szempontból is több mint városmarketing, hiszen a Sziget kétségkívül a legmenőbb és legtöbbet emlegetett hazai márka. Budapest abszolút stratégiai partnerként tekint a Szigetre, ezért is döntött úgy a Főváros közgyűlése, hogy újabb 5+5 évre  ad otthont a fesztiválnak, tehát a Sziget itt otthon van! Az együttműködés jegyében a Budapest Brand és a Sziget Fesztivál idén közösen hozta létre a Budapest Card Sziget Edition-t, hogy az ideérkező vendégek ne csak a fesztiválra, hanem a városba is ellátogassanak, felfedezzék a nevezetességeket és átéljék az egyedülálló Budapest-élményt is.” 

Pillanatkép a 2019-es Sziget Fesztiválról (Fotó: Sziget Fesztivál)

A Sziget 2022 világsztárokkal, befutott nevekkel, itthon még nem látott előadókkal, friss, izgalmas, feltörekvő tehetségekkel tér vissza a hosszú szünet után. A Nagyszínpadon találkozhatunk többek között a Kings of Leonnal, Dua Lipával, az Arctic Monkeys-zal, de nagy várakozás előzi meg Justin Bieber, Calvin Harris és a Tame Impala koncertjét is. Újragondolva és exkluzív külsőbe öltöztetve tér vissza a Samsung Colosseum, egy még magasabb szintre léptetve a bulizás fogalmát. A 3000 főt befogadó központi tánctéren belülre épített Dj pult egy gigantikus gladiátort idéz, benne pedig egymást váltják majd a Sziget ideje alatt az alternatív elektronikus műfajok legjobbjai: Ben Klock, Joris Voon, Sasha, Matador vagy Nina Kraviz, Kölsch, valamint Seth Troxler. Új néven éled újjá az alternatív zenei irányzatokat tömörítő – volt A38 – helyszín, a FreeDome, ahol fellép majd az Yves Tumor & Its Band, Riles, Woodkid, Beabadoobee, Caribou, Princess Nokia,  Jungle és a Fontaines D.C.

Csiszár Virág, a Sziget nemzetközi booking menedzsere elárulta azt is, hogy újragondolták a magyar zene szerepét a Szigeten, melynek első jelei már az idei fesztiválon is mutatkoznak: „Az a tervünk hosszabb távon, hogy olyan hazai fellépőknek adunk helyet a Nagyszínpadon, melyek egyedi, máshol nem látható produkciókkal készülnek a Szigetre, akár lökést adva ezzel a zenészek nemzetközi sikerének is, illetve a többi helyszínen igyekszünk az aktuális hazai fellépőknek teret biztosítani, és őket bemutatni a világ minden pontjáról érkező közönségünknek.”

A Sziget 2022 részletes programja a hivatalos oldalon böngészhető.

Kiemelt kép: Pillanatkép a 2019-es Sziget Fesztiválról (Fotó: Sziget Fesztivál)