2022 áprilisában rendezik meg a 2. Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek elnevezésű fesztivált, amely jövőre is a hazai és nemzetközi művészeti élet sztárjaival, kivételes formációkkal és premierekkel várja a közönséget.

„Bartók életműve páratlan erejű és világszerte jelentős hatású: zeneszerzőként kivételes alkotásaival, népzenetudósként gazdag gyűjtőmunkájával, míg emberként példaértékű humanizmusával, kíváncsiságával, zsigeri tehetségével és az általa annyira csodált természet rendjéből merítő bölcsességével vált a magyar kultúra egyik leginspirálóbb alakjává” – fogalmazta meg gondolatait Káel Csaba, a fesztivált szervező Müpa vezérigazgatója, aki rámutatott arra is, hogy a Bartók Béla születésének 140. évfordulóján útjára indult programsorozat kapcsán a legszebb feladat éppen az, hogy számtalan műfajban jelenítsék meg Bartók szellemiségét a kortárs művészeti élet legjobbjainak alkotásain keresztül. Bár 2021-ben az első Bartók Tavasz a pandémia miatt csak a digitális térben valósulhatott meg, mégis hatalmas figyelem övezte világszerte, bebizonyítva, hogy a rendkívüli koprodukciókra, ősbemutatókra, a kifejezetten a fesztivál kedvéért létrejövő vadonatúj előadásokra, különleges koncertekre igényt tartanak a nézők.

Seress Gerda és Káel Csaba a Bartól Tavasz sajtótájékoztatóján (Fotó: Hrotko Bálint)

Ez a sokszínűség lesz 2022-ben is a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek védjegye. A fesztivál keretében láthatja először a hazai közönség Eötvös Péter a Berlini Staatsoper felkérésére írt, Sleepless című operáját, Frenák Pál Kossuth-díjas koreográfus és társulata egy legendás Bartók-mű, A csodálatos mandarin feldolgozására készül, és itt mutatja be rendkívüli térélményt nyújtó, Ima című előadását a Recirquel is, Boban Marković zenekara pedig a Székesfehérvári Balett Színházzal közös produkcióval érkezik. David Fray zongoraművész és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Várdai Istvánnal és Baráti Kristóffal kiegészülve zseniális Beethoven-műsorral örvendezteti meg a közönséget, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra Bach h-moll miséjével érkezik, míg a világhírű Batsheva Dance Company Ohad Naharin három fantasztikus koreográfiáját hozza el Budapestre. A Magyar Állami Népi Együttes húsvét ünnepéhez illeszkedő táncjátéka a különböző felekezetek liturgiájára éppúgy támaszkodik, mint a Kárpát-medence egymástól távol eső vidékeinek ősi, paraszti népszokásaira és énekeire.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Julia Fischer hegedűművész a Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin zenekarával lép fel, a 2019-ben az év énekesének választott kontratenor, Anthony Roth Costanzo áriaesttel bűvöli majd el a közönséget, a fél évszázada működő, világhírű belga együttes, a Collegium Vocale Gent és alapító karmestere, Philippe Herreweghe a Zeneakadémián ad koncertet a fesztivál keretében. A kortárs jazz egyik legnagyobb hatású alakja, Branford Marsalis kvartettjével tér vissza, a koncerten egy új, kifejezetten a Müpa felkérésére született, magyar népzenei ihletésű darabot is hallhatunk majd tőlük. A rockzenei színtér egyik tavaszi szenzációjaként a fesztiválon adja első magyarországi koncertjét a Mark Oliver Everett vezette kultikus amerikai zenekar, az EELS. Bartók alakja és életműve meghatározó szerepet töltött be hazánk legújabb és egyben legnagyobb világzenei fesztiválja, a Budapest Ritmo létrejöttekor is: a sokak által szeretett programsorozat 2022-ben is a Bartók Tavasz részeként várja a közönséget.

Anthony Roth Costanzo (Fotó: Matthew Placek)

A képzőművészet szerelmeseinek is tartogat kötelező programokat a fesztivál. Menny és pokol között: Hieronymus Bosch rejtélyes világa címmel nyílik meg Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása Bosch műveiből és művészetéről a Szépművészeti Múzeumban, április 7-én pedig egy rendkívül aktuális témát érintő nemzetközi tárlattal, a Kényszerű trópusok: Az átmenetiség világállapotai című kiállítással csatlakozik a fesztiválprogramhoz a Ludwig Múzeum.

Az eddig bejelentett fellépők névsora még koránt sem teljes, azokat további világsztárok és produkciók követik majd: 2022-ben ugyanis a 2. Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek országos léptékűvé válik, Budapest mellett több magyar nagyváros, köztük Győr, Debrecen és Miskolc telik meg izgalmasabbnál izgalmasabb eseményekkel a programsorozat keretében, de együtteseik közreműködésével az országos fesztiválprogramhoz csatlakozik többek közt Pécs és Szeged is. További részletek és információk a fesztivál folyamatosan bővülő programjáról a Bartók Tavasz weboldalon olvashatóak.

Kiemelt kép: Julia Fischer (Fotó: Uwe Arens)