Március 18-án jelent meg a POKET két új kötete: Romhányi József Szamárfül című mesevers válogatása és Ivan Viripajev, orosz kortárs drámaíró Részegek című alkotása, mely a POKET zsebkönyvek első drámakötete. Az új könyvek megjelenése alkalmából március 24-én Vecsei H. Miklós Facebookon élő bejelentkezésben beszélt az eddig 2021-ben kiadott kötetekről, és a POKET 2021-es terveiről, valamint a poketközösségekről is.

Minden nehézség ellenére a POKET tavaly és idén is izgalmasabbnál izgalmasabb szépirodalmi és most már ifjúsági művekkel is szolgál olvasóinak. A fiataloknak szóló sorozat első kötete, Bosnyák Viktória Tündérboszorkány című gyermekregénye 2020. márciusában jelent meg. Azóta már kilenc gyermekirodalmi könyvvel bővült a kínálat, melyek a Móra- és a Kolibri Kiadóval együttműködésben kerülhettek be az automatákba. Az eladott példányok bevételéből a POKET csapata valamilyen civil szervezetet támogat, ezzel is felhívva a követőik figyelmét a szociális munka fontosságára. A most elérhetővé vált Romhányi válogatás – melyben a „rímhányó” legjobb meseversei olvashatók – a költő születésének 100. évfordulója alkalmából jelent meg.

A tavasz sok izgalommal szolgál majd a rajongók számára. Áprilisban érkezik ugyanis a harmadik versantológia Barátom, aki voltál címmel, melynek tartalmát Vecsei H. Miklós Mucsi Zoltánnal és Beck Zolival – akinek az illusztrációi is díszíteni fogják a kötetet – válogatta együtt az elmúlt év során. Ezt követően pedig egy nem mindennapi kvízkötettel és egy Berecz István válogatásában készült népdalkiadvánnyal jelentkezik majd a POKET csapata. Ez utóbbihoz ráadásul hanganyagot is készítenek majd, melyet Spotify-on, a könyvben található QR-kódok segítségével lehet majd meghallgatni. Vecsei a nyári tervekkel kapcsolatban is megosztott információt: ha kinyithatnak majd a strandok, néhány helyre el szeretnének vinni egy-egy automatát, valamint egy balatoni novellaválogatással is készülnek, de „ez még titok”.

A tavalyi megújulást követően, amikor a POKET áttért a száz százalékosan újrahasznosított anyagokból készült zsebkönyvek gyártására, most, a negyvenegyedik cím megjelenésétől újabb megújulás vár a könyvekre. Ebben ezúttal az olvasók segítségét is kéri a csapat: létrehoztak egy kérdőívet, melyben több minta alapján lehet szavazni többek között arra, hogy hogyan nézzen ki a borító vagy milyen legyen a könyvek belíve.

Pillanatkép a POKET 2.5 születésnapjáról (Fotó: POKET Facebook)

Vecsei mindezek mellett szót ejtett a közösség fontosságáról, amely bár eddig is kiemelt fontosságú volt a POKET kezdeményezés számára, most azonban még inkább elengedhetetlen részét kell képeznie a mindennapokban. Amikor már egy éve nem lehet színházba járni és nem gyűlhet össze egy nagy baráti társaság egy közös program erejére, hatalmas jelentőséggel bír akár csak két ember találkozása. A színes zsebkönyveknek köszönhetően barátságok születtek, közösségek alakultak, a POKET csapata pedig továbbra is szeretné ösztönözni az olvasókat arra, hogy ahol van automata – Budapesten és vidéken –, ott hozzanak létre kisebb vagy nagyobb közösségeket és támogassák egymást ezekben az időkben is, amikor egy mosoly is felvidíthatja az ember egész napját. A közösségek támogatása érdekében az ifjú színművész nyáron igyekszik majd minél több városba ellátogatni Pilinszky-estjével, valamint interaktív műsorával, melyet Beck Zolival közösen hoztak létre. Emellett pedig hamarosan elérhetővé válnak az úgynevezett POKEt közösségi kártyák, melyeket a különböző eseményeken és online lehet majd beszerezni. A kártyával többek között elővásárlási joghoz és kedvezményekhez jut majd hozzá a tulajdonos, illetve minden vásárlás után „pontokat” is lehet majd gyűjteni, melyekből ingyen zsebkönyv beszerzésére is lesz lehetőség.

Ha újra lesz testi egészség, akkor következhet a lelki egészség” – fogalmazott Vecsei a jelenlegi helyzet kapcsán. A színművész rendkívül fontosnak tartja, hogy megbecsüljük az elmúlt év hőseit, vagyis az orvosokat, kórházi ápolókat és a tanárokat, akik erejükön felül küzdenek minden nap azért, hogy visszaállhasson minden a rendes kerékvágásba. Ezért is döntött úgy, hogy amint lecsillapodik a vírushelyzet, a megjelenő kötetek nagyköveteinek orvosokat és tanárokat kér fel, ezzel is megköszönve munkájukat. Ennek megkoronázásaképpen pedig Grecsó Krisztiánnal megalkották a legjobb irodalomtanárnak járó POKET díjat, melyet minden évben odaadnak majd a megszavazásra kerülő oktatónak. Az első forduló áprilisban lesz meghirdetve, amely során diákok ajánlásait várják majd, hogy szerintük ki és miért a legjobb irodalomtanár, akivel eddig találkoztak.

Vecsei H. Miklós bejelentkezését a POKET Facebook-oldalán lehet visszanézni, ahol további információk is olvashatók a csapat kezdeményezéseiről és a poketközösségről.

Kiemelt kép: Vecsei H. Miklós a POKET 2.5 születésnapján (Fotó: POKET Facebook)