A hazai és nemzetközi zenei élet 2021-ben a Cziffra100 programsorozattal Cziffra György világhírű zongoraművész emléke előtt tiszteleg, akinek születésének 100. évfordulója alkalmából a 2021. február és 2022. május közötti időszakot a kormány Cziffra György-Emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Budapest mellett további 13 vidéki városban, és 15 országban összesen több mint 100 eseménnyel emlékeznek a művészre.

„Az emlékévet hagyományszerűen a Cziffra Fesztivál nyitja februárban budapesti koncertjeivel, majd ezt követően az egész évben folytatódnak a programok további 13 vidéki városban, 15 országban összesen több mint 100 eseménnyel” – mondta el Besszer Szilvia főszervező a programsorozatot bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

A Cziffra100 programsorozat magyar és nemzetközi kulturális szervezetek, intézmények összefogásával valósul meg. A sorozat fókuszában azok a koncerttermek és városok állnak, ahol Cziffra György is fellépett, többek között a Müpa, a Zeneakadémia, a New York-Lincoln Center, a londoni Covent Garden, a genfi Victoria Hall, a párizsi Radio France és senlisi Fondation Cziffra. A jegyek a programokra már megvásárolhatóak.

Az emlékév célja, hogy bemutassa és tovább éltesse a világhírű zongoraművész életének és munkásságának szellemi és művészi örökségét, felhívja a figyelmet az improvizáció tradíciójának fontosságára, továbbá kiemelt figyelmet fordít a fiatal művészek támogatására.

Kiemelt kép: A Cziffra György emlékév plakátja (Fotó: Papageno)