A száz éve született Zenthe Ferenc színművész, a nemzet művésze emlékéve lesz az idei Salgótarjánban: a nevét viselő színház és a város önkormányzata csaknem húsz programot rendez.

A január 7-én tartott sajtótájékoztatón ifj. Zenthe Ferenc, az emlékév fővédnöke felidézte, hogy édesapját mindig is szeretet vette körül és neve a későbbi generációk számára is ismert maradt. Simon Lajos, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház igazgatója az emlékév eseményeit ismertetve elmondta: januárban nyílt drámapályázatot hirdetnek meg, olyan műveket várnak, amelyek Zenthe Ferenc filmjeiből merítik témájukat, emellett megjelentetnek egy a salgótarjáni színjátszás és a Zenthe Színház történetét feldolgozó könyvet is.

Zenthe Ferenc a 2×2 néha 5 című filmben (forrás: Smag Archívum)

A városi Dornyay Béla Múzeum áprilisban kiállítást rendez, a színház pedig a tájelőadások helyszínein vándorkiállításon mutatja be névadója életét. Egyházi koncertet is szerveznek Zenthe Ferenc születésnapja tiszteletére, szeptemberben filmjeit vetítik az Apolló moziban. Április 23-án, Zenthe Ferenc születésnapjának előestéjén díszvacsorát tartanak jeles színházi személyiségek, pályatársak és a nemzet színészei részvételével a művelődési központ üvegcsarnokában. Másnap, 24-én hagyományosan koszorúzás következik a művész sírjánál a Farkasréti temetőben, 26-án pedig Zenthe-emléknapot tartanak Salgóbányán.

A 2020/21-es bajnoki szezon első hazai mérkőzése előtt megrendezik a Magyar Színészválogatott és az idén száz éves Salgótarjáni Bányász Torna Club (SBTC) nagypályás labdarúgó mérkőzését. Mindemellett a Magyar Posta a Jeles magyar előadóművészek sorozatban Zenthe Ferencről bélyeget bocsát ki áprilisban, Salgótarjánban pedig elkészül a Zenthe-tortaszelet, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Nógrád Megyei Szervezete pedig Zenthe-emlékérmet ad ki a színházzal közösen, az önkormányzat támogatásával. A bronz érme előlapján a színművész portréja, hátlapján szülőháza látható.

Vajda Márta és Zenthe Ferenc A tenkes kapitánya című filmben (forrás: hjb.hu)

Zenthe Ferenc (1920-2006) Salgótarján salgóbányai városrészében született. Első filmszerepét Nagy Sándor honvédtábornokként 1953-ban alakította a Föltámadott a tengerben, játékfilmben utoljára a Magyar vándorban szerepelt 2004-ben. Legnagyobb ismertséget hozó filmsorozata A Tenkes kapitánya volt, továbbá szerepelt a Szomszédok című teleregényben és A Szabó család című rádiósorozatban is.

Kiemelt kép: Zenthe Ferenc (forrás: Blikk.hu)