Európában egyedülálló projekt veszi kezdetét hamarosan Erzsébetvárosban: a Csányi utcában Zsidó Előadóművészeti Központ nyílik, a projekt a Gólem Színház és a VII. kerületi Önkormányzat együttműködésében valósul meg. A vasárnapi nyilvános sajtóbejáráson Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere és Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője kalauzolta végig az épületen az újságírókat.

A Központ nem csak a Gólem előadásainak ad majd otthont, a tervek szerint művészeti inkubátor programok is indulnak majd itt, lesz előadóművészeti tanoda is, illetve egy a zsidó konyhát bemutató és hagyományos péksüteményeket kínáló kávézó és bisztró is. Emellett olyan vendégelőadások és koncertek színesítik majd a programkínálatot, amelyek különleges és egyedülálló módon engednek betekintést a zsidó kultúra sokszínűségébe.

A közel 500 négyzetméteres teret az Erzsébetvárosi Önkormányzat 10 évre adja használatba, az egykor mézeskalács műhelyként és pékségként funkcionáló épület 2020 nyarán kerül majd átadásra. Addig van ideje a Gólem csapatának különböző forrásokból előteremteni a nyitásra szükséges 70 millió forintos tőkét. A projekt alakulását a www.golemszinhaz.hu weboldalon keresztül, illetve a Gólem Színház social media felületein követhetik nyomon az érdeklődők.

Kiss Eszter a sajtóbejáráson (Fotó: Mayer András)

Kiemelt kép: Gryllus Dorka és Kálid Artúr a sajtóbejáráson (Fotó: Mayer András)