2020-ban a Coopera és partnerei a Bánk bán című opera színpadra állítására vállalkoznak. Az előadás, amely egyben tisztelgés a nemzeti összetartozás éve előtt, nemzetközi turnén kívánja a magyar operairodalom egyik legfontosabb darabját az azt megillető helyére emelni. A nagyszabású produkció rendezője a Kossuth- és Jászai-díjas Vidnyánszky Attila lesz, a címszerepben pedig Molnár Levente, Liszt-díjas, erdélyi származású művészt láthatják majd a nézők.

„Számomra, számunkra a nemzeti összetartozást nem lehet szebben kifejezni, mint a művészettel, anyaországi és határon túli művészek közös alkotásával.” – mondta el a Coopera sajtótájékoztatóján Dr. Vadász Dániel producer. A 2020-ban induló, hazai és nemzetközi turnét is magába foglaló előadássorozattal, a Bánk bán bemutatójával új szintre emelik eddigi missziójukat, amely az operajátszás népszerűsítését, minőségi előadások létrehozását öleli fel Magyarország vidéki színházaival közös koprodukciók útján. Az előadás életre hívásához olyan kiemelt művészeket sikerült bevonni, mint a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Vidnyányszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Liszt Ferenc-díjas Kesselyák Gergely karmester, a Liszt Ferenc-díjas Molnár Levente, valamint Kováts Kolos és Kálmándi Mihály Kossuth-díjas operaénekesek. Erkel darabjának a női főszereplők a mozgatórugói: Melinda szerepében a Honthy-díjas Fischl Mónikát, míg Gertrúd szerepében a Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett mezzoszopránt, Mester Viktóriát láthatja majd a közönség. A produkció első szereposztásában színpadra áll még Boncsér Gergely és Kendi Lajos is.

Molnár Levente operaénekes a Bánk bán sajtótájékoztatóján (fotó: Nász Nikolett)

„Egy nagyon erős alkotói csapatot sikerült magunk mellé állítani, nagyon büszke vagyok rá. A második, vagy akár harmadik szereposztáson még dolgozunk, de a tervünk az, hogy minél több énekessel alkossunk közösen, olyanokkal is, akik még kifejezetten a karrierjük elején állnak. Mivel 100 előadást is megélhet a darab világszerte, bízunk benne, hogy erre bőven lesz lehetőségünk.” – nyilatkozta Molnár Levente, aki művészeti vezetőként is részt vesz a folyamatokban.

Az új előadás erdélyi díszbemutatója 2020. augusztus 9-én lesz a csíksomlyói Nyeregben, ahová közel 100 000 embert várnak a szervezők, hazai díszbemutatójára pedig 2020. augusztus 20-án kerül sor, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Bán Teodóra, az intézmény igazgatója nagy örömmel fogadta a megkeresést, különös tekintettel arra, hogy az augusztus 20-i előadások mindig kiemelt ünnepként szerepelnek a Szabad Tér Színház nyári évadában. Az első két előadást a Kolozsvári Magyar Opera Zenekarával, Vegyeskarával és Balettkarával közösen hívják létre, a későbbiekben pedig, ahogy a Coopera előadásai kapcsán megszokhattuk, helyi színházak karai csatlakoznak be az énekesek mellé. Az augusztusi testvérbemutatók után a produkció elindul mind hazai, mind nemzetközi útjára: Magyarországon többek között a debreceni Csokonai Színházban, a Szegedi Nemzeti Színházban és a Győri Nemzeti Színházban is színpadra állítják. A külföldi turné első állomása az opera hazájába repíti a magyar nemzeti operát: októberben az olaszországi Genova ad otthont az előadásnak.

Vidnyánszky Attila a Bánk bán sajtótájékoztatóján (fotó: Nász Nikolett)

A Coopera és partnerei mellé állt a Petőfi Irodalmi Múzeum is, akik kiegészítőprogramként, Demeter Szilárd főigazgató ötlete alapján, egy utazókiállítással készülnek, amely a Bánk bán opera és dráma több mint 200 éves történetét mutatja be, ezzel téve igazán összművészetivé a kezdeményezést.

Kiemelt kép: Molnár Levente, Dr. Vadász Dániel, Vidnyánszky Attila és Kesselyák Gergely a Bánk bán sajtótájékoztatóján (fotó: Nász Nikolett)