A Miskolci Nemzeti Színház megalakulásának 200. évfordulója alkalmából hirdetett drámapályázatot, amelyre kereken 200 pályamunka érkezett be. 

A mai Magyarország első állandó színtársulata 1823. augusztus 24-én kezdte meg működését Miskolc városában, a Déryné utcában, a teátrum mai épületének szomszédságában. A közelgő bicentenárium alkalmából a Miskolci Nemzeti Színház vezetése műfaji és tematikus megkötés nélkül, belföldről és a határon túlról várta mindazokat az eredeti, magyar nyelvű, prózai vagy zenés színpadi műveket, amelyek még nem jelentek meg nyomtatásban vagy valamely digitális platformon, amelyet nem mutattak be színpadon, nem nyert díjat korábbi drámapályázatokon és előadási vagy közlési jogával más intézmény nem rendelkezik.

A beküldött művek szerzői között nagyszámban akadnak elismert írók, színészek és más színházi emberek, valamint a szakma számára eleddig ismeretlen alkotók is. Az előzsűri (Enyedi Éva, Perczel Enikő, Lőrinczy Attila dramaturgok) tizenkét, a fődíjra érdemesnek tartott színpadi művet választott ki. Ezek értékelését a művészeti tanács (Béres Attila, Keszég László, Rusznyák Gábor, Szabó Máté és Szőcs Artur rendezők, valamint Lőrinczy Attila, dramaturg) folytatja, az eredményhirdetésre és az ünnepélyes díjátadóra méltó keretek között a Miskolci Nemzeti Színház évadnyitó társulati ülése után, 2022. augusztus 23-án, délután kerül majd sor.

Kiemelt kép: Miskolc 200 Drámapályázat (Fotó: Miskolci Nemzeti Színház)