Kiállítással, könyvbemutatóval, díszelőadással és ünnepi koncerttel ünnepli augusztus 24-én a Miskolci Nemzeti Színház fennállásának kétszázadik évfordulóját.

A mai Magyarország területének első magyar nyelven játszó kőszínháza kétszáz évvel ezelőtt Miskolcon nyitotta meg kapuit 1823. augusztus 24-én. Ezen a napon a bicentenáriumhoz méltóan, nagyszabású ünnepséggel készül a színház és a város. A nagyszínházba érkezők délután először egy kiállítást tekinthetnek meg a teátrum eddigi előadásplakátjaiból a miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeum gyűjteményéből. Ezután Fedor Vilmos és Somorjai Lehel Színház a város tenyerén című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket. A kötetet a Miskolci Nemzeti Színház bicentenáriumának alkalmából írta a szerzőpáros, bemutatva a teátrum történelmét.

A teátrum a 200. évad nyitóelőadásaként az alapítók emléke előtt azzal tiszteleg, hogy ugyanazt a színdarabot mutatja be, amellyel elődei a teátrumot annak idején megnyitották. Csakúgy, mint kétszáz évvel ezelőtt, most is délután 17 órakor tartják Kisfaludy Károly A tatárok Magyarországban (1819) című darabjának díszbemutatóját, amelyet Szőcs Artur állít színpadra. Az ünneplés lezárásaként este 8 órakor a Szent István téren adnak koncertet a színház egykori és jelenlegi tagjai egy „születésnapi pezsgő party” keretében, amelynek végén a város polgáraival együtt fújják el a színház tagjai a születésnapi torta kétszáz gyertyáját.

Kiemelt kép: A Miskolci Nemzeti Színház nézőtere (Fotó: Éder Vera)