2011-ben mutatták be Szabó Borbála Telefondoktor című bohózatát Orosz Dénes rendezésében és a Junior Prima-díjas Göttinger Pállal a főszerepben. Az előadás azóta is nagy népszerűségnek örvend, november 20-án már 200. alkalommal lesz megtekinthető a Thália Színház Arizona Stúdiójában. Minden darab pályafutásában nagy mérföldkőnek számít a kétszázadik, a függetlenekében meg pláne, mint amilyen a Bárka Színházat és a Komédium színpadát is megjárt Telefondoktor is. 

A siker pedig nem véletlen, hiszen egy olyan történetet ismerhetünk meg általa, amely nem csupán nevettet, de el is gondolkodtat. A címszereplő, Békés Dénes egy harmincas nőgyógyász, aki gyümölcsöző praxist működtet – egészen addig, amíg véletlenül be nem zárja magát a rendelőjébe, majd miközben megpróbálja megoldani a helyzetet, a hazugságai önálló életre kelnek. A darab több mint tíz résztvevőt vonultat fel, viszont velük csak telefonon keresztül találkozhatunk, minden karaktert és helyszínt egyetlen szereplő kelt életre. Göttinger Pál így vélekedik a Telefondoktorról: „Békés Dénes nem azért hazudozik, mert rossz ember, hanem mert mindenkit boldognak szeretne tudni maga mellett – a darab ideje alatt kell felismernie, hogy ez így nem lesz jó. Igyekezete, hogy megfeleljen, hogy ne okozzon sebeket maga körül, hogy jobb hely legyen az ő apai-orvosi ténykedésétől a világ – szerethetővé teszi, még akkor is, ha nem őszinte. Aztán, a vége felé a sarkára áll. Hős lesz, a szó számomra nemes értelmében. Mindezek mellett, ami nagyon fontos: jó orvos. Ért ahhoz, amit csinál. Nem tud annyira belebonyolódni a zűrzavaros cselekménybe, hogy ne tegye oda magát, amikor kell neki. Óriási utazás volt összeforrni vele ez alatt a tíz év alatt – és látni azt a rengeteg nézőt, aki felismeri és szereti őt, mert a saját vacakságait látja benne.” 

Göttinger Pál a Telefondoktor című előadásban (Fotó: Kállai-Tóth Anett)

Orosz Dénes – akinek olyan filmjeit játszották már a mozik, mint a Seveled, a Poligamy és a Coming Out – első színházi rendezése volt a Telefondoktor tíz évvel ezelőtt, így nem meglepő, hogy élénken élnek benne az emlékek arról, milyen érzés volt egy ekkora feladatot vállalni és milyen remek munkatársakkal együtt hozhatta össze: „Amikor Szabó Bori és Göttinger Pali (képtelen vagyok Borbálát és Pált írni) tíz éve felkért, hogy rendezzem meg a Teledokit (képtelen vagyok Telefondoktornak hívni), kicsit betojtam. Mi lesz, ha nem tetszik? Az, hogy a félelmem alaptalan volt, enyhe kifejezés. Ott, az ágyamban olvasva a kinyomtatott kéziratot (analóg korszak) hol az írásmű mesteri szerkesztésén, hol falrengető humorán, hol pedig az egész – most nyálas leszek – humánumán (milyen hülye szó így leírva) ámuldoztam, és el sem tudtam képzelni, miként zárja le a szerzőnő a furfangosan pöndörített szálakat. Pedig lezárta. Példásan. Azóta is ezt az érzést várom, amikor elküldenek egy filmforgatókönyvet elolvasásra. Hogy Pali szuper lesz a szerepben, abban biztos voltam,  így bátran díszíthettem fel ötleteimmel a darabot. Hogy már a 200-adiknál tartunk? Ne vegyék nagyképűségnek, de azon kérem nem csodálkozom. Mert már a bemutató környékén kiderült, hogy az előadás… működik. Ilyen egyszerűen. Mint amikor Jackie Chan felugrik egy kerítés tetejére, és az egész olyan magától értetődően könnyűnek tűnik. Tűnik. Mert egy őstehetség csinálja. Itt meg kettő: Bori és Pali. És talán a saját belefektetett munkám miatt sem kell szégyenkeznem. „

A 200. előadást november 20-án tartják, ezt követően idén még két alkalommal lesz látható az Arizona Stúdióban. A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze gyógyszerészét, telefondoktorát. 

Kiemelt kép: Göttinger Pál a Telefondoktor című előadásban (Fotó: Kállai-Tóth Anett)