Április 1-jén 200. alkalommal tűzi műsorára a Centrál Színház Michael Frayn közkedvelt vígjátékát. A Függöny fel! főbb szerepeiben Pokorny Liával, Schmied Zoltánnal és Rada Bálinttal találkozhatunk.

Adott egy színtársulat, akik egy már önmagában is rossz bohózat bemutatására készülnek, és azzal sem állnak fényesen. A főpróba ennek megfelelően kész katasztrófává válik: a színészek elfelejtik a szövegüket, rosszkor és rossz helyen lépnek be, ráadásul az a fránya szardínia is mindig máshol köt ki, mint ahol kellene. Lloyd, az előadás rendezője (Schmied Zoltán) nem is fűz túl nagy reményeket a bemutatóhoz. A premierhez nézőként nem is lesz szerencsénk, de pár héttel később bepillanthatunk a kulisszák mögé: miközben a színészek ugyanazt a darabot játsszák, a színfalak mögött zajló eseményeknek lehetünk tanúi. Így nem csak egy színház működésébe leshetünk be, hanem a színészek és a műszak egymás közötti viszonyai is feltárulnak előttünk.

Pokorny Lia és Papp János a Függöny fel! című előadásban (Fotó: Jókúti György/Centrál Színház)

Michael Frayn drámaíró (eredeti szakmáját tekintve riporter) 1982-ben írta meg komédiáját, amikor egy előadáson kis híján elaludt. Ekkor jutott eszébe, hogy mennyivel mulatságosabb lehet egy darabot hátulról, a színfalak mögül végignézni, amikor a színészek levetik az álarcukat, ahol mindenki önmaga lehet, távol a reflektorfénytől. Az előadást többször játszották már Magyarországon, eddig összesen négy különböző címmel. A József Attila Színházban és a Vígszínházban Ugyanaz hátulról, az Új Színházban Még egyszer hátulról (itt a rövidebb, harmadik felvonást elhagyták) címen futott, míg Kaposváron a Mohácsi-testvérek átdolgozásában Veszett fejszeként került bemutatásra. A történetből 1992-ben film is készült, Michael Caine (Llyod), Carol Burnett (Dotty) és Christopher Reeve (Frederick) főszereplésével. A Centrál Színház bemutatóját (2013. október 18.) megelőzően, 2010-ben a Szombathelyi Weöres Sándor Színház és a Győri Nemzeti Színház – a filmhez igazodva – Függöny fel! címmel tűzte műsorra, az előadást azóta legtöbbször így játsszák a vidéki színházak is.

A történet végtelenül humoros figuráit Pokorny Lia, Schmied Zoltán, Rada Bálint, Sztarenki Dóra, Kakasy Dóra, Cserna Antal, Botos Éva, Vári-Kovács Péter és Papp János kelti életre. Az előadás díszletét Bagossy Levente, a jelmezeket Rátkai Erzsébet tervezte, rendezője Puskás Tamás.

Kiemelt kép: Pokorny Lia és Schmied Zoltán a Függöny fel! című előadásban (Fotó: Blaskovits Eszter/Centrál Színház)