Látványos koncerttel ünnepli meg fennállásának huszadik évfordulóját a Balkan Fanatik. A hazai elektro-etno színtér népszerű képviselője szeptember 29-én az A38 hajón számos ismert vendég – többek között Pásztor Anna, Ferenczi György, Fibula, Geszti Péter és a Kuna testvérek – közreműködésével lép fel.

A producer duó tagjai, Lepe (Lepés Gábor) és Yorgos (Tzortzoglou Jorgosz) több évtizedes zenei múlttal a hátuk mögött hozták létre 2002-ben a Balkan Fanatikot. Yorgos a Gépfolklórból és a Barbaróból volt ismert énekes, Lepe pedig az elektronikus zene világából érkezett. Az általuk képviselt két, látszólag összeférhetetlen műfaj elegye teremtette meg a Balkan Fanatik egyedi világát. „A Balkan Fanatik hagyományélő zenekar, nem hagyományőrző, napi szinten éljük meg a népdalokat, mindegy, milyen stílusba helyezzük őket, keverjük akár a britpoppal, akár reggae-vel. Mulattatni akarunk a népzenével és nem mulatós zenét csinálni” – nyilatkozta korábban Yorgos az MTI-nek.

Első rádiós sikerük 2004-ben a Csináld, csináld, jól csináld! volt, két évvel később a perzsa-svéd Arash-al közös Tike, Tike Kardi lett népszerű. 2009-ben a Los Angeles-i rapper sztár, Prophet közreműködésével készült az American Perestroika című lemezük, amelyről a Ha te tudnád… lett ismert, amelyet aztán a Geszti Péterrel közös másik népdalfeldolgozásuk, a Repülj madár követett. Zenéik szerepeltek a Mix, a Nyócker és a Fekete leves című filmben. A zenekar játszott már Bécsben, Erdélyben, Lengyelországban, Horvátországban és Szerbiában is, többek között a Public Enemy, a Jethro Tull, a Transglobal Underground és az Prodigy előzenekaraként.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Balkán Fanatik Raktárkoncertről (Fotó: Balkán Fanatik Facebook oldal)