Meseautó / kaposvári Csiky Gergely Színház / rendező: Puskás Tivadar / május 20. 19:00

Gaál Béla 1934-es filmfeldolgozásából Szente Vajk, Galambos Attila és Bolba Tamás készített zenés színpadi adaptációt, amelyet elsőként a Madách Színház közönsége láthatott 2016-ban. A produkció azóta több vidéki teátrum előadásában látható volt, májusban pedig megérkezik Kaposvárra is. „Egy a párna, egy a részvény, egy lehelet, egy a részvény!” – így tanítja Halmos Aladár a kis Kovács Verát, a bank újdonsült alkalmazottját. A fiatal lány betéved egy autószalonba nézelődni, éppen akkor, amikor a pénzintézet nőcsábász vezére, Szűcs János kocsit vesz. Unja már, hogy csak a pénzéért és rangjáért szeretik a nők, ezért úgy dönt, hogy vidékre utazik, ahol végre kipihenheti magát. Csakhogy a csinos Kovács Vera annyira megtetszik neki, hogy tréfát eszel ki szalontulajdonos barátjával. Elhitetik az ártatlan teremtéssel, hogy ő a tízezredik vásárló, így ajándékba kapja az autót, amit eredetileg Szűcs vásárolt volna. Ő pedig sofőrnek adja ki magát és a lány mellé szegődik, hiszen szeretne meggyőződni arról, hogy létezik még igaz szerelem a világon. A Puskás Tivadar rendezésében érkező előadás főbb szerepeit Szőke Richárd / Kisari Zalán, Szabó Nikolett, Fándly Csaba, Farkas Laura / Kovács Panka, Mészáros Tibor és Török Saca keltik életre.  

A víg özvegy / Szolnoki Szigligeti Színház / rendező: Szinetár Miklós / május 20. 19:00

Ki ne ismerné Lehár Ferenc három felvonásos nagyoperettjének, A víg özvegy történetét, amely a férjét nemrég elvesztett dúsgazdag asszony, Glavári Hanna, és a lump szívtipró Daniló gróf Párizsban játszódó fordulatos szerelmét meséli el? A darab ősbemutatója 1905-ben Bécsben volt, innen indult világhódító útjára, amelynek során szerzőjének is nemzetközi hírnevet szerzett. Most a Szolnoki Szigligeti Színház tűzi műsorára, Szinetár Miklós rendezésében. A főbb szerepekben Lőrincz Judit, Buch Tibor / Bot Gábor, Beeri Benjámin / Erdős Róbert, Somogyi Lili Mária / Józan Vivien, Zelei Gábor és Dósa Mátyás lesz látható, akiknek előadásában olyan slágereket fognak felcsendülni, mint a Bamba, bamba gyászvitéz, a Csak a nő és a Villja-dal.

Pillanatkép az Adáshiba olvasópróbájáról (Fotó: Juhász G. Tamás/Játékszín)

Adáshiba / Játékszín / rendező: Bagó Bertalan / május 21. 19:00

Szakonyi Károly az Adáshibát 1970-ben, a Vígszínház felkérésre írta meg, az ősbemutató óta tévéjáték és film is készült belőle, szinte az összes hazai színház műsorra vette, sőt az ősbemutató után kisvártatva nemzetközi hírnévre is szert tett, több tucat nyelvre lefordították. A szerző darabját alapvetően komédiának címezte a következő megjegyzéssel: „Történik napjainkban, sajnos.” A leírás pedig nagyon találó, hiszen a mű tragédiája a felénk fordított tükörben látott kép, amelyen szörnyülködve tudunk nevetni. A mű helyszíne ismerős: egy kis családi ház nappalija. A Bódog család legkisebb fiuk, Imrus születésnapját ünnepli. Albérlőjük, Emberfi rendkívülisége és titokzatossága a fiún kívül senkit nem érdekel. A család ugyanis folyton a tévét nézi. Hiába tesz csodát Emberfi mindenki szeme láttára, a csoda észrevétlen marad még a lábra álló tolószékes szomszéd számára is, hiszen a TV-ben látottak kerülnek előtérbe a valósággal szemben. A Játékszín 1984-ben már műsorára tűzte egyszer a darabot, most a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal koprodukcióban, Bagó Bertalan rendezésében, Gáspár Sándor, Zsurzs Kati, Lévay Viktória, Kovács Tamás, Varga Lili, Varga Ádám, Imre Krisztián és Kerekes József szereplésével tér vissza. 

Antigoné / Radnóti Színház / rendező: Porogi Dorka / május 22. 19:00

Az Antigoné Szophoklész három, Thébaiban játszódó drámája közül keletkezését tekintve a legelső, a cselekményében viszont a legkésőbbi. Az időszámításunk előtt 442-ben íródott tragédia, akárcsak az Oidipusz király és az Oidipusz Kolónoszban, a thébai mondakörből építkezik. Örökérvényűsége a két főszereplő szembenállásán alapul: Antigoné az emberség és a lelkiismeret parancsát, az istenek íratlan törvényeit képviseli, míg Kreón az ember által hozott törvény nevében lép fel, amely zsarnoki, és ellentétes az istenek rendelkezéseivel. A király parancsolata szerint ugyanis Polüneikészt nem helyezheti földi sírba, mivel hazaárulónak tartják, de a halott férfi testvére, Antigoné nem nyugszik: eltemeti fivérét. A Radnóti Színház előadásában a címszereplőt Mészáros Blanka, Iszménét Martinovics Dorina, Kreónt Pál András alakítja. Mellettük Sodró Eliza, Rusznák András, Gazsó György, Baki Dániel, Porogi Ádám és Bognár Gyöngyvér lesz látható. 

Kiemelt kép: Pillanatkép a Meseautó olvasópróbájáról (Fotók: Cservölgyi Zsófia/kaposvári Csiky Gergely Színház)