A múzeumok legfőbb feladatuknak tekintik a hagyományőrzést, és fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy múzeumba járni nemcsak élmény, hanem menő is.

A Múzeumok Éjszakája, az ország egyik legnépszerűbb kulturális rendezvénye, idén huszadik alkalommal kerül megrendezésre, a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén, június 25-én. Az előző évekhez hasonlóan a látogatók számos koncerten, családi programon, tárlatvezetésen és interaktív eseményen vehetnek részt. Közel 400 intézmény, 2000 programmal készül a jubileumra. A rendezvény missziója, hogy a hagyományokat, értékeket új köntösbe bújtatva, a 21. század audiovizuális igényeivel lépést tartva, valamint múzeumpedagógiai eszközökkel, színes, minden korosztály számára élvezetet nyújtó estet garantáljanak a résztvevőknek. 

Az idei esemény kiemelt támogatója, Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok kötöttfogású birkózó, aki tavasszal több tárlatvezetésen és interaktív programon vett részt, hogy június 25-én már saját élményeiről számolhasson be. A sportoló ellátogatott a Közlekedési Múzeumban, ahol krampácsolónak és sofőrnek is beállt, továbbá a tápiószelei Blaskovich-kúriában lóra pattant Kincsem nyomdokain járva, míg a szegedi Móra Ferenc Múzeumban boszorkányként is kipróbálhatta magát. Tamás örömmel vállalta a felkérést, hiszen, mint hangsúlyozta, a hagyományos értékek közvetítése mellett fontos számára a fiatalok kultúra iránti figyelmének a felkeltése is.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is megszólította a kultúra kedvelőit és a résztvevőket: Kedves Múzeumlátogatók! A szervezők és valamennyi résztvevő intézmény munkatársa nevében azt kívánom, hogy éljenek a lehetősséggel, jussanak el minél több programra, ismerjék meg újragombolt hagyományainkat, és legyen egy kulturális élményekkel teli estében részük!”

Kiemelt kép: Múzeumok Éjszakája honlap