Törvényen belül / NARRATÍVA Produkció – Radnóti Tesla Labor / Rendező: Szenteczki Zita / január 6. 19:00

A négy fiatal rendező összefogásából született új hazai független színházi társulat, a NARRATÍVA második produkciója a Galgóczi Erzsébet regényéból készült Törvényen belül című előadás lesz. A történet helyszíne Magyarország, 1959-ben. Szalánczky Évát a határon agyonlövik, amikor talán emigrálni készül. Marosi hadnagy elhatározza, hogy kideríti Éva történetét és rejtélyes halálának okát. Nem tudjuk meg, ki ölt meg kit és miért, de Marosi a már nem élő Éva segítségével talán közelebb jut önmagához… A Törvényen belülben benne van az egész elmúlt rendszer és minden, ami hat ma is: kiskapuk, kompromisszumok, titkos szeretők, elhallgatások, elhazudott életek és mindezzel szemben Éva, aki nem hajlandó a megalkuvásra. Hiszen „Miféle hűség az, amire falakkal kell vigyázni?” Az előadást Szenteczki Zita rendezi, a főbb szerepekben Hajduk Károly, Pető Kata, Freidenthal Zoltán, Kárpáti Pál és Terhes Sándor mutatkozik be.

Pető Kata és Hajduk Károly a Törvényen belül olvasópróbáján (fotó: NARRATÍVA)

Szabadesés, avagy Barnaby Brocket kalandjai a felhőkön innen és túl / Budapest Bábszínház – Ország Lili Stúdió / Rendező: Lázár Helga / január 10 15:00

A Budapest Bábszínház előadása ezúttal a 10 éven felülieket célozza meg, így kiváló alkalom lehet színházlátogatásra a családok számára. A csíkos pizsamás fiút is jegyző John Boyne regényéből (magyarul Barnaby ​Brocket és a szörnyű dolog, ami vele megesett címmel jelent meg 2013-ban) Gábor Sára készített bábszínpadi adaptációt. Főhősünk, Barnaby Brocket születésétől fogva más, mint bárki a környezetében. A családja nem bírja elfogadni, egy ideig rejtegetik őt, de csakhamar lemondanak róla. Így kerül ki a nyolcéves fiú a nagyvilágba, ahol számtalan különös alakba ütközik – a szó szoros értelemben, mivel általában nekik repül –, akik szintén megszenvedték, hogy különlegesek. Barnaby utazása során végig ragaszkodik ahhoz, hogy hazatér. Ám kalandos útja végén, visszatérve a szülővárosába máshogy alakulnak a dolgok, mint ahogy azt elképzelte. Az előadás szereplői Barna Zsombor, Pallai Mara, Pájer Alma Virág, Szolár Tibor és Teszárek Csaba, rendezője Lázár Helga.

Minden jót, Elling! / RS9 Színház / rendező: Koleszár Bazil Péter / január 10. 19:30

Minden jót, Elling! című színdarab Ambjörnsen Elling tetralógiájának harmadik kötetéből a Vértestvérek című, 1997-ben megjelent regényéből készült. A történet egy olyan barátság meséje, melynek során rájöhetünk, hogyan nyithatunk újra a külvilág felé, ha lebontjuk a magunk köré vont falakat, s hogyan találhatunk vissza a „normális életbe”. Elling és Kjell figuráiban, akik lépésről lépésre próbálnak rájönni, mi is vezet a boldogulásunkhoz, könnyedén magunkra ismerhetünk. Nem biztos, hogy a hiba „ott kinn” van: lehet, hogy a saját hozzáállásunkon, belátásunkon és bátorságunkon múlik, hogy tudunk-e harmóniában élni a világgal. A színpadon Baksa Imrével, Vass Györggyel, Kövesdi Lászlóval és Kakasy Dórával találkozhatunk , az előadást Koleszár Bazil Péter rendezi.

Pillanatkép a Minden jót, Elling! próbájáról (fotó: RS9 Színház)

Odaadó hívetek, Surik / székesfehérvári Vörösmarty Színház – Pelikán Fészek / rendező: Kerkay Rita / január 10. 19:00

Surik piszkosul jóképű moszkvai csibész. Szerelemgyerek, viharos születése után idős apja balesetben meghal. Surik neveltetését nagyanyja veszi erős kezébe, majd halála után anyja próbálja irányítani a sorsát, aki maga is gyermek még. Surik a nők álma, a nők játékszere, a nők áldozata, a nők bűnbakja. A nők szövik, gombolyítják élete fonalát, de merre gurul ez a gombolyag? A különleges darabhoz, különleges látásmód dukál: az egész Surik-valóság egy nagy kötött, fonalakból, gombolyagokból álló, szürreális világ lesz. Az előadást Kerkay Rita rendezi, aki a látványra is nagy hangsúlyt fektet, az egész teret leszűkítik, hogy létrejöhessen egyfajta babaszoba-miliő. A címszerepet Benkő-Kovács Gergő játssza, életének nőit pedig Varga Lili, Varga Mária és Ballér Bianka.

Vonat elé leguggolni / tatabányai Jászai Mari Színház, Népház – Kamaraszínház / rendező: Czukor Balázs / január 12. 19:00

A Czukor Balázs által írt darab párhuzamba állítja József Attila és egy mai fiatal problémáit, életeseményeit. A modern korban játszódó történet főhőse egy öngyilkossági kísérletet elkövető srác, akit kiengednek a pszichiátriáról. Az események után nem mer kimenni az utcára, de a külvilág szép lassan betüremkedik a biztonságosnak vélt világába. József Attila írásain keresztül ismerjük meg az ő szerelmi életét, a barátaival, az anyjával való kapcsolatát, az iskolájával való viszonyát. Az előadásban Danis Lídia, Figeczky Bence, Végh Péter, Kolnai Kovács Gergely, Tóth Rita, Lass  Bea és Nagy Katica lesz látható.

Kiemelt kép: Jelenet a Szabadesés című elődásból (fotó: Hunyadi Margit)