Az ezred lánya / Erkel Színház / rendező: Polgár Csaba / január 14. 19:00

Donizetti első Párizsban, francia librettóra írt operája a 21. francia tüzérezred által felnevelt, katonás fiatal mindeneslány, Marie és az érte akár a francia seregbe is beállni kész tiroli fiú, Tonio története. Kettejük szerelmét eltérő irányba próbálja terelgetni az egész ezredet képviselő apafigura, Sulpice őrmester, valamint a lány nemesi származását felismerő, és Marie-ra a tőle idegen előkelő neveltetést és házasságot kényszerítő Berkenfield márkiné, mielőtt a fiatalok egyszerre fordulatos, humoros és romantikus története révbe ér. Az előadást Polgár Csaba viszi színre, aki prózai színházi szerepei mellett számos zenés színpadi előadás rendezőjeként és közreműködőjeként is ért el sikereket. Az opera francia nyelvű zenei betétei mellett tekintélyes prózai részeket is tartalmaz, amelyeket magyar nyelven, Kovács András Péter humorista átdolgozásában hallhat a közönség. Az előadás főbb szerepeit Szemere Zita, Boncsér Gergely, Palerdi András, valamint Farkasréti Mária, Schöck Atala alakítja, míg a további szereplőket Pataki Bence, Dobák Attila, Irlanda Gergely, Biri Gergely, Szalontay Tünde és Alberti Zsófia formálja meg.

Leonce és Léna / Szegedi Nemzeti Színház – Kisszínház / rendező: Barnák László / január 14. 19:00

Georg Büchner művéből Závada Péter és Subicz Gábor készített zenés színpadi adaptációt a Szegedi Nemzeti Színház felkérése, a darabot a teátrum főigazgatója, Barnák László állítja színpadra. A Leonce és Léna egy visszájára fordított Romeó és Júlia történet, ahol a szülők nem szétválasztani, hanem összeboronálni akarják gyermekeiket, akik tiltakoznak, világgá mennek, összetalálkoznak, és ismeretlenül egymásba szeretnek. A készülő előadással az alkotók elsősorban a fiatalokat szeretnék megszólítani olyan témákkal, mint a szerelem, az identitáskeresés és a generációs szakadék. Az alkotók zenében és szövegben is megerősítették a karaktereket, a női figurák az eredetinél erőteljesebben vannak jelen a történetben. Závada és Subicz Büchner fiatalkori elképzeléseit fogalmazták meg mai nyelven, mai zenével, középpontba állítva az ifjúkori lázadást és generációk közötti áthidalhatatlannak tűnő különbségeket, illetve magát a bátorság eszméjét, hiszen a fiatalság meghatározó kérdése, hogy meg tud-e hozni egy olyan döntést, képes-e tenni egy olyan lépést, amit az előző generáció nem mert, mert nem volt hozzá bátorsága. A főbb szerepekben – néhol kettős szereposztásban – Cseh Antal, Réti Attila, Károlyi Krisztián, Dobrotka Szilvia, Gubik Petra, Horák Renáta, Szívós László és Fekete Gizi lesz látható.

Vermes Tímea (Fotó: Pécsi Nemzeti Színház)

Bohémélet / Pécsi Nemzeti Színház / rendező: Bozsik Yvette / január 15. 19:00

Puccini klasszikus operája Bozsik Yvette rendezében egy futurisztikus világban játszódik: valamikor a jövőben, a III. világháború után járunk. A főszereplők a Notre Dame menedékében élnek, az Eiffel-torony már félig leomlott. Közeleg a világ végelpusztulása: egy apokaliptikus, disztópikus valóságot látunk, amelyben túlélők vannak, akik napról napra tengődnek, céltalanul bolyongva az utcákon, csak a holnapra gondolva. A művészet leértékelődött, a művészek számkivetetté váltak, senkinek sem kellenek festők, szobrászok, zenészek, költők és filozófusok. Ebben a világban Mimi a tisztaság és a szépség szimbóluma, egy szent, aki tanító is egyben. Tragikus sorsa megtanítja a szereplőket arra, hogy a szeretet, az égi törvény nélkül nincs értelme az életnek, hiszen istennek egy törvénye van, a szeretet. A főbb szerepekben Tötös Roland, Bergovecz Dávid, Tatai Nóra, Vermes Tímea, Váradi Marianna, Horváth Orsolya, Bognár Szabolcs és Kállai Gergely mutatkozik be.

Szülőfalum, Pest / Vígszínház – Házi Színpad / rendező: Fesztbaum Béla / január 15. 19:30

Fesztbaum Béla Molnár Ferenc írásaiból készített önálló színházi estet, amely 2016-ban a Rózsavölgyi Szalonban mutatkozott be, idén januárban pedig a Vígszínház Házi Színpadára költözik a Szülőfalum, Pest. Jól ismerjük az elegáns és briliáns vígjátékok vagy A Pál utcai fiúk szerzőjét, de nem igazán ismerjük azt a szenvedélyes hangú, tisztán látó publicistát, aki a világhírű darabok hátterében, estéről-estére, magányosan, egy kávéházi asztal mellett, egyéni hangvételű cikkekben írta meg, mondta el véleményét a körülötte lévő világról, a felnövő világvárosról, Pestről, közéleti visszásságokról, a társadalmi egyenlőtlenségekről, mindent átszövő hazugságokról. Ezt a Molnár igyekszik bemutatni a legnagyobb hitelességgel Fesztbaum Béla, aki ezen az esten tudatosan egymás mellett idézi meg a „színházi” írót és a „kávéházi” ismeretlen arcát, a nem színpadra szánt szövegein keresztül. Az estet 3 fős zenekar kíséri, az elhangzó zenék szintén a színész szerzeményei.

Jelenet a Szülőfalum, Pest című előadásból (Fotó: Éder Vera/Rózsavölgyi Szalon)

Kiemelt kép: Pillanatkép Az ezred lánya próbájáról (Fotó: Berecz Valter)