Iszméné / A Vadász Esélye produkció – Radnóti Tesla Labor / rendező: Bélai Marcel / január 6. 19:00

Az év első előadása címet is elnyerő Iszméné a Labdakida-ház kihalásának történetét követi végig Aiszkhülosz, Szophoklész és Euripidész tragédiáin keresztül. A családtagok egymást sújtó átkai vég nélkül ismétlődnek és beteljesednek. Ebben az önsorsrontó közegben nő fel a címszereplő Iszméné, a thébai uralkodó család legkisebb gyermeke. Az események retrospektív módon, az ő mint az utolsó túlélő szemszögéből tárulnak elénk. Az emlékezés melankóliájába ragadt lány megpróbál kiszabadulni a családi bosszúhajhászás spiráljából. De mi várja ebben a légüres, ismeretlen térben? Megsemmisülés? Megbocsátás? A családi mintázatok folytatása? Szabadság? A Vadász Esélye nevet viselő független társulat új produkcióját Bélai Marcel álmodja színre, a címszereplőt Zádor Fanni alakítja. Mellette olyan színészekkel találkozhatunk, mint Nagyabonyi Emese, Kiliti Krisztián, Kozma Gábor Viktor, Török-Illyés Orsolya, András Gedeon, Mesés Gáspár és Szekeres Blanka.

Jelenet az Edmond című előadásból (fotó: Máthé András)

Edmond / Csokonai Színház, Debrecen / rendező: Keszég László / január 7. 19:00

A nem csak hazájában népszerű kortárs francia szerző, Alexis Michalik műve igazi színház a színházban történet: az 1890-es években játszódik, az ikonikus vígjáték, a Cyrano de Bergerac romantikus keletkezéstörténete. Az Edmondot 2016 szeptemberében mutatták be a párizsi Palais-Royal Színházban, diadalmenete pedig azóta is töretlen: 2017-ben hét jelölésből öt Molière-díjat nyert el, és pár év alatt több mint kilencszázszor játszották óriási sikerrel az anyaszínházában és vidéki turnékon, ráadásul azóta film is készült belőle. Magyarországon először a debreceni Csokonai Színházban láthatja majd a közönség, az előadást Keszég László rendezi, aki pár évvel ezelőtt nagy sikerrel állította színpadra ugyanitt a Cyranót. A főbb szerepekben Csata Zsolt, Mészáros Ibolya, Kubik Anna, Bakota Árpád, Kiss Gergely Máté és Hajdu Imelda lesz látható.

Cirkuszhercegnő / Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház / rendező: Eszenyi Enikő / január 7. 19:00

A szilveszteri előbemutatót követően január első péntekén debütál Eszenyi Enikő rendezésében és átdolgozásában Kálmán Imre operettje, a Cirkuszhercegnő Kecskeméten. Fedora, a megözvegyült hercegnő a gyászév leteltét követő első estéjét a szentpétervári cirkuszban tölti, ahol fergeteges műsorszámával őt is lenyűgözi a titokzatos Mister X, kegyeire azonban nem tartja méltónak a mutatványost, ahogyan Vlagyimir nagyherceget sem. A sértett férfiak bosszúja képében lép be Fedora életébe Korozov herceg, és kezdetét veszi az igaz érzelmek hazugsággal felfegyverkezett csatája. A hercegnőt kettős szereposztásban Bori Réka és Vörös Edit alakítja, mellettük olyan színészek éneklik a klasszikus slágereket, mint Koltai-Nagy Balázs, Nagy Sándor, Aradi Imre, Hajdú Melinda, Járai Máté, Pál Attila, Sirkó László, Csombor Teréz és Csapó Virág.

Koltai-Nagy Balázs és Bori Réka a Cirkuszhercegnőben (Fotó: Ujvári Sándor/MTI)

A revizor / Jászai Mari Színház, Tatabánya / rendező: Fehér Balázs Benő / január 8. 19:00

A revizor cselekményének helyszíne egy orosz kisváros, ahol nincsenek titkok. A kiskapuk, a hálapénz-ajándékok és a hatalommal való visszaélés minden formája természetes része a mindennapoknak. A városvezetők egymás kezét mosva tartják fent a közhigiéniát. Mindez zökkenőmentesen működik, amíg be nem fut a hír, hogy kormányzati ellenőr érkezett Szentpétervárról. Erre felbolydul a város. A hatalmasok pillanatok alatt próbálják elsikálni hosszú évek mulasztásait és túlkapásait, a megkárosított polgárok pedig felbátorodnak: végre hangot adhatnak sérelmeiknek. Attól, hogy a bűnösök revizoruknak épp egy náluk is nagyobb szélhámost hisznek, lesz a darab egyedülállóan szórakoztató fricska és másfél évszázada érvényes társadalmi szatíra. A Jászai Mari Színház számára Nyikolaj Vasziljevics Gogol komédiájából Szilágyi Ákos fordítása alapján Fehér Balázs Benő készített új változatot, az előadást ő maga is rendezi. A főbb szerepekben Kardos Róbert, Danis Lídia, Litauszky Lilla, Dévai Balázs, Bakonyi Csilla, Végh Péter, Honti György, Figeczky Bence, Király Attila és Mikola Gergő mutatkozik be.

Kiemelt kép: Jelenet A revizor című előadásból (Fotó: tatabányai Jászai Mari Színház)