Az 1984 olyan örökérvényű igazságokat fogalmaz meg, melyekről egy pillanatig sem szabad megfeledkeznünk. Erre hívja fel a figyelmünket Horgas Ádám rendező, aki egy intenzív utazásra invitálja a nézőket a Szegedi Nemzeti Színházban. Az október 9-én bemutatott előadás főszerepeiben Rétfalvi Tamást, Ágoston Katalint és Alföldi Róbertet láthatja a közönség.

Geroge Orwell klasszikus regénye egy szerelmi történetet helyez egy olyan disztópikus világba, ahol az állam a legszélsőségesebb módon manipulálja az emberek mindennapjait és gondolatait. “Üdvözlet az egyformaság korából, a magányosság korából, a Nagy Testvér korából, a duplagondol korából” – írja a naplójába Winston Smith, a lázadó, a gondolatbűnöző, aki nem hajlandó elismerni, hogy a 2×2 a Párt akarata szerint lehet három vagy öt. A színdarab pikantériájához hozzájárul, hogy Bill Hamilton, a néhai Sonia Brownell Orwell hagyatékának irodalmi kezelője engedélyezte, hogy a világon elsőként a Szegedi Nemzeti Színházban láthassák a nézők az új adaptációt.

Rétfalvi Tamás és Alföldi Róbert az 1984 című előadásban (fotó: Szabó Luca / Szegedi Nemzeti Színház)

Komolyan veszem Orwell brutális figyelmeztetését, amely minden politikai helyzetre aktualizálható. Igaz, ilyen társadalmi rend nincs a földön, de vannak országok, melyek csak egy lépésnyire állnak tőle, mások pedig folyamatosan efelé haladnak. George Orwell bemutatta, hogyan veszítik el az egyének az emberi értékeiket egy ilyen társadalomban. A figyelmeztetés mivolta abban áll, hogy vegyük észre, ha a valós társadalmunk lépéseket tesz hasonló világ kiépítése felé, és ne tartsunk vele.” – nyilatkozta Horgas Ádám, az előadás rendezője, szövegkönyvírója.

Ez a nem mindennapi történet a színészek kiváló játékától teljesedik ki igazán. Rétfalvi Tamás alakításával egy olyan érzelmi hullámvasútra ülteti fel a nagyérdeműt, melyet nem könnyű elfelejteni. „Tapogatózom még, merre is induljak. Winston Smith egy kisember, a mi adaptációnkban pedig olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy ő, a karakterem végig a színen van. Itt nem kell erőteljesebb jeleket adnom a nézőknek, hiszen végig velem tudnak létezni abban a közegben, amit a tánckarral megteremtünk nekik.” – magyarázta a főszereplő. Ágoston Katalin remekül testesíti meg a lázadás és a szerelem kettősségét Julia szerepében, O’Brien ördögien gonosz karakterében Alföldi Róbert tündököl.

Rétfalvi Tamás és Ágoston Katin az 1984 című előadásban (fotó: Szabó Luca / Szegedi Nemzeti Színház)

A dokumentarista produkció minden jelentéből árad a dinamika és a nyugtalanság. Horgas Péter díszlettervező tökéletesen szemlélteti azt az erős kontrasztot, mely a nyomortól és patkányoktól mocskos London utcái és Winston fényben úszó álmai között van. A látványvilág elengedhetetlen elemei a technikai eszközök: a monitorok és telefonok remekül érzékeltetik a Nagytestvér jelenlétét. A jelmez még inkább nyomatékosítja a közönségben, hogy az egyéni szabadság, mint olyan nem létezik. Ha azt hinnénk, hogy ezt már nem lehet fokozni, nagyon tévedünk: az eseményeket a kórus és a zene hátborzongató kombinációja kíséri végig.

Az 1984 előadás egy zseniális alkotás, melynek minden apró részlete mély érzésfolyamokat indít el az emberben. Fájdalmas a felismerés, hogy mennyire értéktelen az egyén élete a társadalom egészében. Október 9-től kezdve a Szegedi Nemzeti Színház tölti be a gondolatrendőrség szerepét, hiszen ez az élmény sokáig meghatározza lelkiállapotunkat.

Rétfalvi Tamás és Alföldi Róbert az 1984 című előadásban (fotó: Szabó Luca / Szegedi Nemzeti Színház)

Kiemelt kép: Rétfalvi Tamás és Ágoston Katin az 1984 című előadásban (fotó: Szabó Luca / Szegedi Nemzeti Színház)