Bál a Savoyban / Soproni Petőfi Színház / rendező: Béres László / május 7. 19:00

Ábrahám Pál műfajt megújító világhírű, egyik legtöbbet játszott, legkedveltebb műve a Bál a Savoyban, olyan slágerekkel, mint a Kicsike vigyázzon, a Toujours l’amour, a My golden baby, a Karnevál, a Sevilla, a Mister Blue és Lédy Blö vagy a La Bella Tangolita. Az álompárnak tartott Faublas házaspár hosszú nászútja után váratlanul kiderül a férj viharos múltja. Érkezik egy vacsorameghívás titkos üzenettel, együttlétről szóló, beváltásra váró csekkel, amely a Savoy Hotel bálján várja őt Tangolitával, a táncosnővel együtt. A féltékeny feleség gyanút fog, és elindul a nagyszabású társadalmi eseményre, de közben ő is veszélyes kalandok elé néz. Mindemellett előkerül Amerikából érkező barátnője, Daisy Parker, valamint Musztafa bej, a párizsi török nagykövetség attaséja, akik tovább bonyolítják a félreértésekre épülő, szellemesen fordulatos történetet. A főbb szerepekben Kisfaludy Zsófia, Peller Károly, Domoszlai Sándor és Geszthy Veronika lesz látható.

Szentivánéji álom / Vörösmarty Színház, Székesfehérvár / rendező: Horváth Csaba / május 7. 19:00

Shakespeare egyik örök klasszikus romantikus vígjátéka Székesfehérváron Horváth Csaba különleges látásmódú rendezésében debütál május elején. A történet helyszíne Athén, ahol az uralkodó, Theseus menyegzőjére készülnek Hippolytával, a városközeli erdő pedig a tündér uralkodó pár, Oberon és Titánia viszályától zeng. A tündérkirály megbízza Puckot, a manót, hogy vigye el neki a bűvös virágot, aminek a nedvét ha egy alvó szemére csöpögtetik, az illető – mindegy, hogy férfi vagy nő – ha felébred, olthatatlan vágyra gyullad az első lény iránt, akit meglát. Szent Iván éjjelén, az erdőben fiatal szerelmesek kergetik egymást, kézműves mesteremberek próbálnak színdarabot a királyi esküvőre, Puck pedig alaposan összekuszálja a szálakat. A főbb szerepeket Sarádi Zsolt, Kiss Diána Magdolna, Ladányi Júlia, Keller János, Krisztik Csaba, Ballér Bianka, Andrássy Máté és Molnár G. Nóra alakítja.

Hartai Petra a Katharina Blum elveszett tisztessége olvasópróbáján (Fotó: Borovi Dániel)

Katharina Blum elveszett tisztessége / Budaörsi Latinovits Színház / rendező: Máté Gábor / május 7. 19:00

Katharina Blum, akinek elveszett tisztességét hajkurásszák ebben a bizarr történetben, maga a megtestesült sikersztori az 1970-es évek Nyugat-Európájában, ezen belül is Nyugat-Németországban. Életútját mintha csak körzővel és vonalzóval jelölték volna ki, német precizitással és poszt-világháborús empátiával: középfokú végzettség, nem biztos, ámde jól fizető házvezetőnői állás, lakás, használtan vett, ámde használható autó, sok szabadidő, kevés lehetőség, amivel eltölthetné; továbbá csinos és ápolt külső – és magány, egzisztenciális és szexuális magány robbanékony keveréke. Mi kell még, hogy ez a példaértékűen szabályos élet egy kicsit boldog legyen, ha csak pár órácskára is? Egy egyéjszakás kaland, mi más: és össze is jön, sőt, ha minden igaz, többet is nyújtana az egy éjszaka örömeinél: az igazi, mi több, kölcsönös szerelmet ismeri meg alkalmi partnere karjai közt. Csakhogy semmi sem igaz. Az egyéjszakás kaland, hála minden történet-csavarok egyik legcsavarosabbjának, megmarad egyéjszakásnak, a szerelmet, pontosabban csak a szerelmes nő életét, önbecsülését, ártatlanságát, egyszóval tisztességet pedig felfalja a mocsok: a kor, az idő, és a bulvársajtó mocska. A címszereplőt Hartai Petra alakítja, a további főbb szerepekben Mertz Tibor, Takács Katalin, Spolarics Andrea, Bregyán Péter, Fröhlich Kristóf, Böröndi Bence, Páder Petra, Chován Gábor, Ilyés Róbert és Kaszás Gergő mutatkozik be. 

451 Fahrenheit / Radnóti Színház / rendező: Nagy Péter István / május 8. 19:00

A 451 Fahrenheit az a hőmérséklet, amelynél a könyvnyomó papír tüzet fog és elég. Ezt idézi meg címében Ray Bradbury 1953-ban írt, mára kultikussá vált disztópiája, amelyet első formájában novellaként, mindössze kilenc nap alatt vetett papírra a University of California Los Angeles-i könyvtárának alagsori írógépszobájában, 1950-ben. A huszonötezer szavas novella még A tűzoltó címet viselte, a szerző akkor döntött a 232,8°C-os forróságot jelentő fenti cím mellett, amikor a történetet a kétszeresére, regénnyé bővítette. Később maga is megpróbálkozott művét színpadra állítani, újabb nemzetközi sikerét azonban François Truffaut 1966-os filmváltozatával aratta a több felvetésében is profetikusnak bizonyuló történet. A Radnóti Színházban Kárpáti Péter 2015-ben írt színpadi változatának magyarországi bemutatójaként, egy groteszk humorú előadásban kerül színre a 451 Fahrenheit Pál András, Béres Márta, Berényi Nóra Blanka, László Zsolt, Gazsó György/Schneider Zoltán, Sodró Eliza, Mészáros Blanka, Nagy Márk és Widder Kristóf szereplésével. 

Kiemelt kép: Jelenet a Bál a Savoyban című előadásból (Fotó: Szita Márton)