Ebben az évben 18. alkalommal rendezik meg a PanyolaFesztet a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei településen, az ötszáz lakost számláló községben többek között néptáncosok, népzenészek, világzene és szatmári ételek várják a látogatókat augusztus első hétvégéjén.

A fesztivál a „nulladik” nappal kezdődik, csütörtökön az Uránia Filmszínház jóvoltából szabadtéri mozival indítják a programokat, ahol A tölgy című filmet vetítik. Külön figyelmet szentelnek a diófás ligetben a gyermekekre, ahol szinte egész nap aktív programokon vehetnek részt a népi játszótéren, a Kuckó Művésztanyán, a nádudvari kézművesek foglalkozásain vagy a Meseszó Egyesület programjain. Emellett a szervezők autós mozival is készülnek a legkisebbeknek, ahol papírdobozokból készített kisautókból nézhetnek meséket. Lesz még lovasbemutató, íjászkodás a Szamos-parton valamint Palaj-Party a Tiszán, ahol a Kelet Brass Band ad koncertet.

A 18. PanyolaFeszten fellép még a Kaláka együttes, a Fitos Dezső Társulat, a Levendula portán pedig az ifj. Balázs Elemér – Lugosi Ali duó és Fabók Mancsi Bábszínháza tart előadást. Külön programot biztosít a Helypiac.hu Egyesület a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) támogatásával a Gömbjuhar kisszínpadon, ahol a Kucu Banda, a Kacaj zenekar, a Kelet Brass Band, valamint Heit Lóri és zenekara koncertezik majd.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásának köszönhetően a Fanfara Complexa és a Zűrös Banda is szórakoztatja a közönséget, de itt adnak néptáncelőadást a nagyecsedi és szatmári néptáncegyüttesek is. Továbbá a református templomban komolyzenei hangversenyre és más programokra várják az érdeklődőknek, emellett a Minden, ami Szatmár-Bereg közreműködésével a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT) is ellátogat a fesztiválra, hogy Szatmár helyi termékeiből készítsen „finomságokat”.

Kiemelt kép: A Fitos Dezső Társulat (Fotó: Éder Vera)