Ki ne ismerné a megható történetet, amely egy kerekesszékre ítélt gazdag arisztokrata, és a külvárosi szegénynegyedben felnőtt, börtönviselt fiatalember előítéletekkel leszámoló kapcsolatáról és a kettőjük között kialakuló őszinte barátságról szól. A valós eseményen alapuló sztorit könyvben és filmen is feldolgozták, a hazai nézők színházban pedig 2017-ben a Játékszín előadásában találkozhattak vele először, Horgas Ádám rendezésében.

A körúti teátrumban tegnap este 175. alkalommal került bemutatásra a darab. A jubileumi előadást ráadásul egy nagyszerű kezdeményezéssel ünnepelték, ugyanis a Vodafone jóvoltából mostantól a hallássérültek számára is lehetőség nyílik az előadások megtekintésére. A telekommunikációs cég régi törekvése, hogy megmutassa, hogy a digitalizáció milyen széles körben segítheti a társadalmi egyenlőséget, ezáltal jobbá és könnyebbé téve az emberek életét. A SINOSZ tapasztalatait felhasználva hozták létre azt az innovatív megoldást, amely a Játékszín jubileumi előadásán debütált.

Sáfrány Margit a Siketek és Nagyothallok Országos Szövetségének igazgatója jeltolmács segítségével köszönte meg a lehetőséget, amelyet óriási mérföldkőnek tart. „A hallássérülteknek mindig volt igényük kulturális programokra, a Siketek Világnapja alkalmából nem is kaphattak volna szebb ajándékot. Ezzel az előadással pedig a legtökéletesebben indul a kezdeményezés, mert a siketek is életrevalók. A színházi előadások számunkra eddig elérhetetlenek voltak, de most az is beigazolódott, hogy a színház mindenkié” – mondta meghatottan Sáfrány Margit.

A Vodafone képviseletében dr. Orbán Anita elmondta, hogy ez a nagyon nemes projekt kiváló példa arra, hogy mennyire jól együtt tud működni egy intézmény egy vállalat és egy színház. „A Vodafone már 23 éve, amióta jelen van a piacom egy társadalmi szerződést kötött, amely szerint az üzleti céljainkat igyekszünk Magyarország társadalmi és lakossági fejlődése, fejlesztése irányába állítani. A digitalizáció, a telekommunikáció, mindig egy kicsit misztikus világ, de egyre jobban látjuk, hogy az életünk minden területén tud segíteni. Hisszük, hogy eszköz lehet arra is, hogy különböző társadalmi hátrányokat leküzdjünk és különbségeket áthidaljunk. A Játékszínt az egyik leginnovatívabb színháznak tartjuk, és a megkeresésünk után a színház vezetősége is nyitott volt az elképzelésre, ezért ők az úttörők ebben a kezdeményezésben. Ha sikeres lesz a projekt, ha az érintettek úgy érzik, hogy segít nekik a lehetőség, és máshol is lesz rá nyitottság, akkor mi örömmel állunk a terjeszkedés elébe. Szeretnénk, ha minél több színház élne ezzel a kiváló lehetőséggel” – mondta a Vodafone vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese.

A Játékszín részéről az igazgató, Bank Tamás fejezte ki köszönetét a lehetőségért. „A technikai részletek helyett én a szívről szeretnék beszélni. Hogy mennyire fontos, hogy egy színház és egy multinacionális vállalat között olyan kapcsolat alakul ki, amelyben közösen próbálnak meg segíteni. Szerintem nincsenek sérült emberek, csak emberek vannak, akik közül sokan, sajnos nehezített pályán mozognak. Nekünk kifejezetten filozófiánk, hogy olyan előadásokat is műsorra tűzzünk, amelyben ezzel a témával is foglalkozzunk. Az Életrevalók mellett a Virágot Algernonnak is pontosan ezért jött létre. Szerintem a kultúrának kutyakötelessége, hogy olyan kezdeményezésekben részt vegyen vagy feladatot vállaljon, ami segíti a nehezített pályán mozgó embertársainkat. Ez a technikai lehetőség a hazai színházi életben világszenzáció, és nagyon büszke vagyok rá, hogy a Játékszín az első színház, ahol elérhető” – fogalmazott az igazgató.

Nyitókép: részlet az Életrevalók című előadásból (Fotó: Játékszín)